ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz

Jak sprawić by każda filiżanka naszej ulubionej małej czarnej miała zawsze bogaty aromat i pełny smak? Warto poznać kilka sposobów i ich uzasadnienie.

W jaki sposób zachować jak najdłużej świeżość kawy?

1. Kupuj kawę ziarnistą

Kawa w ziarnie wolniej uwalnia olejki eteryczne i dwutlenek węgla, będące nośnikiem aromatu i smaku. Kawa w ziarnie ma mniejsza powierzchnię parowania niż kawa zmielona.

2. Kupuj kawę w opakowaniach dostosowanych do własnych potrzeb

Praktycznym pomysłem w domu są opakowania 250 gramowe. Taka ilość kawy starczy na około 20 do 30 filiżanek.

3. Kupuj świeżo wypaloną kawę

Każde opakowanie kawy powinno być oznaczone dokładną datą palenia. Najlepiej spożyć kawę do 3 miesięcy po jej wypaleniu i zapakowaniu.

Jak sprawić, żeby kawa zachowała świeżość. 7 porad jak dbać o kawę
Jak sprawić, żeby kawa zachowała świeżość. 7 porad jak dbać o kawę

4. Miel tylko tyle kawy, ile potrzebujesz w danym momencie

Kawa zmielona traci szybciej aromat i smak. Przeprowadź eksperyment w domu i sprawdź smak kawy po tygodniu od jej otwarcia w ziarnie i takiej samej kawy zmielonej – o różnicy przekonasz się na własnym podniebieniu.

5. Po otwarciu paczkę zamykaj szczelnie i odpowiednio przechowuj

Zamknij paczkę kawy klipsem lub przesyp do pojemnika szczelnie zamykanego z uszczelką. Kawę przechowuj w szafce w temperaturze pokojowej bez dostępu słońca czy innego źródła ciepła. Kawa ma w sobie tłuszcze i olejki, które pod wpływem ciepła starzeją się. Jełczeją i psują jej smak.

Kawa Etiopia Adado Coffee Proficiency
Kawa Etiopia Adado Coffee Proficiency

6. Nie przechowuj kawy w lodówce

Wilgoć, która się w niej zbiera szybko wchłaniana jest przez ziarna kawy co powoduje przyspieszenie procesu jej starzenia. Ponad to kawa bardzo szybko chłonie obce zapachy np. warzyw czy mięsa.

7. Pamiętaj o złotej zasadzie: świeża kawa smakuje lepiej!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przegląd yerba mate: Kraus (ostrokrzew paragwajski), opinie

W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje[...]

5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle

Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]

3 akcesoria do parzenia herbaty, które warto mieć

W parzeniu herbaty, oprócz tradycyjnych czajników i czarek, mogą przydać się zdobycze techniki. Polecam osobiście[...]

Herbaty ciemne Pu-Erh i Hei Cha

Wiele osób zapewne już wie, że to co potocznie nazywamy w Polsce herbatą czerwoną jest[...]

Herbata z hibiskusa właściwości

Napar z kwiatów hibiskusa jest dobrze nam znany choć zwykle jako główny składnik herbatek owocowych.[...]

Czy warto kupić fajkę wodną za 50 zł?

Przeglądając sieć w poszukiwaniu tanich fajek można trafić na dużą ilość małych fajek typu dynia,[...]

Jak podrabiano herbatę? Fałszowanie herbaty, podróbki herbaty, historia

W 1818 roku popularność i zapotrzebowanie na herbatę w Anglii sięgnęły takiego poziomu, że opłacalne[...]

Terroir, czyli jak zmienia się smak herbaty w zależności od zbioru z plantacji

Dzięki terroir jesteśmy w stanie rozróżniać nie tylko rodzaj i kultywar herbaty, ale także miejsce[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.