Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz
Jak sprawić by każda filiżanka naszej ulubionej małej czarnej miała zawsze bogaty aromat i pełny smak? Warto poznać kilka sposobów i ich uzasadnienie.
W jaki sposób zachować jak najdłużej świeżość kawy?
1. Kupuj kawę ziarnistą
Kawa w ziarnie wolniej uwalnia olejki eteryczne i dwutlenek węgla, będące nośnikiem aromatu i smaku. Kawa w ziarnie ma mniejsza powierzchnię parowania niż kawa zmielona.
2. Kupuj kawę w opakowaniach dostosowanych do własnych potrzeb
Praktycznym pomysłem w domu są opakowania 250 gramowe. Taka ilość kawy starczy na około 20 do 30 filiżanek.
3. Kupuj świeżo wypaloną kawę
Każde opakowanie kawy powinno być oznaczone dokładną datą palenia. Najlepiej spożyć kawę do 3 miesięcy po jej wypaleniu i zapakowaniu.
4. Miel tylko tyle kawy, ile potrzebujesz w danym momencie
Kawa zmielona traci szybciej aromat i smak. Przeprowadź eksperyment w domu i sprawdź smak kawy po tygodniu od jej otwarcia w ziarnie i takiej samej kawy zmielonej – o różnicy przekonasz się na własnym podniebieniu.
5. Po otwarciu paczkę zamykaj szczelnie i odpowiednio przechowuj
Zamknij paczkę kawy klipsem lub przesyp do pojemnika szczelnie zamykanego z uszczelką. Kawę przechowuj w szafce w temperaturze pokojowej bez dostępu słońca czy innego źródła ciepła. Kawa ma w sobie tłuszcze i olejki, które pod wpływem ciepła starzeją się. Jełczeją i psują jej smak.
6. Nie przechowuj kawy w lodówce
Wilgoć, która się w niej zbiera szybko wchłaniana jest przez ziarna kawy co powoduje przyspieszenie procesu jej starzenia. Ponad to kawa bardzo szybko chłonie obce zapachy np. warzyw czy mięsa.
7. Pamiętaj o złotej zasadzie: świeża kawa smakuje lepiej!
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Najlepszy filtr do aeropressu: jaki wybrać?
Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu[...]
lut
Śmiertelna dawka kofeiny? 2 tygodnie pił 7 kaw dziennie
Adam przetestował na sobie duże codzienne dawki kofeiny z kawy. Przez pierwsze 2 tygodnie pił[...]
paź
Ciśnieniowe parzenie herbaty
Jak zabrać się do parzenia herbaty w ekspresie ciśnieniowym? Przede wszystkim potrzebna nam jest odpowiednia[...]
lis
Herbata zielona Sencha, parzenie zielonej herbaty, właściwości zielonej herbaty
Herbata zielona Sencha stanowi 80% produkcji w Japonii, jest to herbata bardzo dobra, choć powszechnie[...]
maj
Herbata z prowincji Darjeeling, Steinthal: parzenie, opinie
Ogród Steinthal jest jednym z ponad 80 słynnych indyjskich ogrodów herbacianych. Położony jest w zachodniej[...]
lut
Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę z Yerba Mate Instant domowym sposobem, porady
Yerba Mate Pajarito Instant zgodnie z przepisem powinno się parzyć na ciepło, ale z naszych[...]
maj
Rozgrzewająca herbata na zimę. Przepisy na zimową herbatę z cytryną, goździkami, kardamonem, imbirem; jak zrobić?
Kiedy za oknem zimno i mroźno, dobrze jest rozgrzać się ciepłą herbatą. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy[...]
paź
Teh Tarik, czyli herbata po Malezyjsku
Dosłownie nazwę teh tarik można przetłumaczyć jako "herbata ciągnięta". Co to oznacza? Chodzi tutaj o[...]
sty