Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz
Jak sprawić by każda filiżanka naszej ulubionej małej czarnej miała zawsze bogaty aromat i pełny smak? Warto poznać kilka sposobów i ich uzasadnienie.
W jaki sposób zachować jak najdłużej świeżość kawy?
1. Kupuj kawę ziarnistą
Kawa w ziarnie wolniej uwalnia olejki eteryczne i dwutlenek węgla, będące nośnikiem aromatu i smaku. Kawa w ziarnie ma mniejsza powierzchnię parowania niż kawa zmielona.
2. Kupuj kawę w opakowaniach dostosowanych do własnych potrzeb
Praktycznym pomysłem w domu są opakowania 250 gramowe. Taka ilość kawy starczy na około 20 do 30 filiżanek.
3. Kupuj świeżo wypaloną kawę
Każde opakowanie kawy powinno być oznaczone dokładną datą palenia. Najlepiej spożyć kawę do 3 miesięcy po jej wypaleniu i zapakowaniu.
4. Miel tylko tyle kawy, ile potrzebujesz w danym momencie
Kawa zmielona traci szybciej aromat i smak. Przeprowadź eksperyment w domu i sprawdź smak kawy po tygodniu od jej otwarcia w ziarnie i takiej samej kawy zmielonej – o różnicy przekonasz się na własnym podniebieniu.
5. Po otwarciu paczkę zamykaj szczelnie i odpowiednio przechowuj
Zamknij paczkę kawy klipsem lub przesyp do pojemnika szczelnie zamykanego z uszczelką. Kawę przechowuj w szafce w temperaturze pokojowej bez dostępu słońca czy innego źródła ciepła. Kawa ma w sobie tłuszcze i olejki, które pod wpływem ciepła starzeją się. Jełczeją i psują jej smak.
6. Nie przechowuj kawy w lodówce
Wilgoć, która się w niej zbiera szybko wchłaniana jest przez ziarna kawy co powoduje przyspieszenie procesu jej starzenia. Ponad to kawa bardzo szybko chłonie obce zapachy np. warzyw czy mięsa.
7. Pamiętaj o złotej zasadzie: świeża kawa smakuje lepiej!
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata w Szkocji
Niech nie zmyli Was jednak, gdy rodowity Szkot zakomunikuje, ze zaraz będzie pił herbatę (is[...]
mar
Qian Liang – Hei Cha z Hunanu
Hunan, a konkretnie Anhua uchodzi za ojczyznę herbaty ciemnej Hei Cha. Większość osób zna przede[...]
wrz
Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?
Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]
6 Comments
maj
Oryginalna herbata po pakistańsku. Przepis
Mówi się, że podróże kształcą. Można by zatem oczekiwać, że pojechaliśmy do Pakistanu by nauczyć[...]
lut
Kiszone cytryny do herbaty, przepis
Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]
lis
Konkurs Blog Roku 2013
Czajnikowy.pl bierze udział w konkursie na Blog Roku 2013. Jeśli podoba Wam się to co[...]
sty
Najstarsze herbaciane drzewo świata
Nie lada kłopot pojawia się, gdy chcemy precyzyjnie określić, które z drzew herbacianych jest najstarsze[...]
sie
Kawa zbożowa – najlepsze zamienniki (substytuty) kawy
Kawa to w potocznym rozumieniu nie tylko espresso czy domowa „zalewana”, czyli ogólnie mówiąc napar[...]
wrz