ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz

Jak sprawić by każda filiżanka naszej ulubionej małej czarnej miała zawsze bogaty aromat i pełny smak? Warto poznać kilka sposobów i ich uzasadnienie.

W jaki sposób zachować jak najdłużej świeżość kawy?

1. Kupuj kawę ziarnistą

Kawa w ziarnie wolniej uwalnia olejki eteryczne i dwutlenek węgla, będące nośnikiem aromatu i smaku. Kawa w ziarnie ma mniejsza powierzchnię parowania niż kawa zmielona.

2. Kupuj kawę w opakowaniach dostosowanych do własnych potrzeb

Praktycznym pomysłem w domu są opakowania 250 gramowe. Taka ilość kawy starczy na około 20 do 30 filiżanek.

3. Kupuj świeżo wypaloną kawę

Każde opakowanie kawy powinno być oznaczone dokładną datą palenia. Najlepiej spożyć kawę do 3 miesięcy po jej wypaleniu i zapakowaniu.

Jak sprawić, żeby kawa zachowała świeżość. 7 porad jak dbać o kawę
Jak sprawić, żeby kawa zachowała świeżość. 7 porad jak dbać o kawę

4. Miel tylko tyle kawy, ile potrzebujesz w danym momencie

Kawa zmielona traci szybciej aromat i smak. Przeprowadź eksperyment w domu i sprawdź smak kawy po tygodniu od jej otwarcia w ziarnie i takiej samej kawy zmielonej – o różnicy przekonasz się na własnym podniebieniu.

5. Po otwarciu paczkę zamykaj szczelnie i odpowiednio przechowuj

Zamknij paczkę kawy klipsem lub przesyp do pojemnika szczelnie zamykanego z uszczelką. Kawę przechowuj w szafce w temperaturze pokojowej bez dostępu słońca czy innego źródła ciepła. Kawa ma w sobie tłuszcze i olejki, które pod wpływem ciepła starzeją się. Jełczeją i psują jej smak.

Kawa Etiopia Adado Coffee Proficiency
Kawa Etiopia Adado Coffee Proficiency

6. Nie przechowuj kawy w lodówce

Wilgoć, która się w niej zbiera szybko wchłaniana jest przez ziarna kawy co powoduje przyspieszenie procesu jej starzenia. Ponad to kawa bardzo szybko chłonie obce zapachy np. warzyw czy mięsa.

7. Pamiętaj o złotej zasadzie: świeża kawa smakuje lepiej!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak powstają odcinki Czajnikowy.pl?

Cześć, ja nazywam się Patryk Płuciennik i zazwyczaj jestem po drugiej stronie aparatu, ale dzisiaj[...]

1 Comments

Jak poprawić smak yerba mate?

My chcemy dziś zastanowić się jak wpłynąć na smak yerba matę, który nie do końca[...]

Poncz z herbaty. Przepis na najlepszy poncz. Świąteczne Wydanie Czajnikowy.pl

Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą,[...]

Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu?

Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została[...]

Czym różnią się kultywary herbaty? Test smaku japońskiej Arachy

Gdy zagłębiamy się w świat herbaty wcześniej czy później trafiamy na słowo kultywar, które budzi[...]

Jakie herbaty pić na odchudzanie? Jakie herbatki przy odchudzaniu działają?

Kiedy staramy się schudnąć, wskazane jest dużo pić. Nawodniony organizm to zdrowy organizm. Oprócz zbilansowanej[...]

Jak zrobić samemu naturalne herbaciane kosmetyki?

O tym, że herbata zawiera wiele bardzo zdrowych składników dla naszego ciała wiadomo od dawna.[...]

Herbata miętowa, mięta egipska Nana

Herbata miętowa, mięta egipska Nana parzenie. Parzenie: 1 łyżka mięty na 200 ml wody, woda[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.