ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jest to odmiana japońskiej zielonej herbaty w postaci pyłu. Nie ma on jednak nic wspólnego z pyłem herbacianym oznaczanym symbolem D przy oznaczeniach gradacji herbat czarnych.

Produkcja herbaty matcha

Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha. Proces produkcji tej herbaty jest odmienny od procesów prowadzących do otrzymania herbat liściastych. Na początek nad polem herbaty buduje się specjalne zadaszenie aby liście dojrzewały przed zbiorem w lekkim zacienieniu. Następnie specjalnie wyselekcjonowane liście zbiera się i poddaje parzeniu parą wodna na krótki okres 15-20 sekund. Ma to na celu przerwanie fermentacji i jest to metoda charakterystyczna dla herbat japońskich. Następnie liście są podsuszane i studzone w strumieniu zimnego powietrza gdzie następuje rozdzielenie listków. Kolejny proces to suszenie w wysokiej temperaturze. Wszystkie te procesy kładą szczególny nacisk na zachowanie jakości herbaty i jej intensywnie zielonego koloru, który jest jednym z wyznaczników jej jakości jako produktu gotowego. Wysuszone liście są następnie mielone za pomocą kamiennych żaren. Jest to proces długotrwały a jego wydajność to zaledwie niespełna 50g herbaty na godzinę. Rzutuje to znacznie na wysoką cenę tej herbaty. Powstały w ten sposób proszek to właśnie herbata matcha mająca szereg zastosowań i dobroczynnych właściwości dla zdrowia.

Czym różni się herbata matcha od klasycznych herbat?

Jeśli chodzi własności herbaty matcha to zaznaczyć trzeba, że gdy ją pijemy do naszego organizmu trafia całość herbacianego liścia co odróżnia ją od herbat klasycznych gdzie wypija się jedynie napar. Dzięki temu dostarczamy sobie znacznie większą ilość wszystkich składników herbaty w tym polifenoli i witamin. Proszek herbaciany zawiera również bardzo dużo chlorofilu, którego praktycznie pozbawiony jest zwykły herbaciany napar. Chlorofil zaś pomaga pozbywać się z ciała toksyn. Herbata matcha jest także dużo bardziej pobudzająca ponieważ zawiera więcej kofeiny. Zważywszy jej nietypową postać wypicie czarki matchy porównuje się do wypicia 10 czarek zwykłego naparu herbaty.

Zastosowanie herbaty matcha

Co do zastosowanie tej herbaty to jest ono niezwykle szerokie. Można ją oczywiście pić zwyczajnie, zaparzoną ciepłą wodą jak zwykłą zieloną herbatę. Warto zastosować specjalne narzędzia do parzenia matchy ale i bez nich można przygotować pełnowartościowy napar. Wystarczy odrobinę herbaty rozpuścić w czarce w kilku łyżkach wody w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Napar wypija się od razu w postaci mętnej, zielonej zawiesiny.

Powszechnie także używa się matchy w kulinariach. Są nawet specjalne odmiany tej herbaty o nieco niższej cenie i jakości przewidziane właśnie jako dodatek do potraw. Używając matchy można przygotować różnego rodzaju napoje z mlekiem, koktajle i shake. Można przygotować napoje alkoholowe. Powszechnie stosuje się ją przy wyrobie słodyczy, lodów, sorbetów, kremów, ciast i zielonej czekolady na bazie czekolady białej. Popularne są także różne potrawy z dodatkiem matchy. Nie są to tylko dania typowe dla kuchni japońskiej ale również potrawy tradycyjne dla innych regionów. Można przygotować nie tylko zielone ryżowe kluseczki z matchą ale także zielone spaghetti.

Ważnym zastosowaniem matchy jest także polepszanie innych herbat. Powszechnie spotyka się popularne japońskie herbaty z dodatkiem matchy, która ma nieco polepszyć smak i wygląd mieszanki oraz wzbogacić ją w substancje zdrowotne i kofeinę. Spotkać więc możemy obok herbaty genmaicha również herbatę genmaicha iri matcha czyli właśnie z dodatkiem matchy.

Akcesoria do przygotowania herbaty matcha

Tradycyjnie herbata matcha wykorzystywana jest przy słynnej japońskiej ceremonii picia herbaty cha-no-yu, tutaj przygotowana jest w tradycyjnym naczyniu nazywanym matchawan z użyciem specjalnego bambusowego pędzla nazywanego chasen. Inne używane akcesoria to chashaku czyli specjalna łyżeczka bambusowa do odmierzania proszku, natsume czyli najczęściej wykonana z laki puszka do przechowywania matchy oraz chakin czyli podłużny ręczniczek służący do częstego przecierania akcesoriów w czasie ceremonii.

Zaparzenie herbaty matcha za pomocą tych akcesoriów polega na zalaniu proszku herbacianego po wcześniejszym przesianiu niewielką ilością gorącej wody i wprawnymi ruchami pędzla dokładne rozprowadzeniu herbaty w wodzie a następnie spienieniu jej tak by powstała pianka była jednolita i puszysta.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata czarna Yunnan Imperial Organic, parzenie, opinie

Yunnan (Yúnnán Shěng, 云南省) to górzysty region w południowo zachodnich Chinach. Graniczy on z Laosem,[...]

Ile czarnej herbaty można pić w ciąży?

Brytyjski NHS (National Health Service) zaleca kobietom brzemiennym nie przekraczać dawki kofeiny równej 200mg na[...]

Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy

Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, której smak i aromat został oceniony przez profesjonalnych kiperów[...]

Po czym poznać, że matero i yerba mate jest spleśniałe? Test

Wiele osób pyta i zastanawia się po jakim czasie matero pełne liści ostrokrzewu paragwajskiego (yerba[...]

Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik

Czy wiesz, że herbata zielona jest najpopularniejszą herbatą w Azji? Jest najczęściej pita wśród herbat[...]

Czarna herbata z Yunnanu

Herbaty czarne z chińskiej prowincji Yunnan noszą ogólną nazwę Dian Hong. Oznacza ona tyle, co[...]

Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi

Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]

Herbata, którą Rafał Przybylok zawsze ma w domu

Często spotykam się z pytaniem „jaka jest twoja ulubiona herbata?” Zwykłem na to pytanie odpowiadać,[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.