Jest to odmiana japońskiej zielonej herbaty w postaci pyłu. Nie ma on jednak nic wspólnego z pyłem herbacianym oznaczanym symbolem D przy oznaczeniach gradacji herbat czarnych.
Produkcja herbaty matcha
Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha. Proces produkcji tej herbaty jest odmienny od procesów prowadzących do otrzymania herbat liściastych. Na początek nad polem herbaty buduje się specjalne zadaszenie aby liście dojrzewały przed zbiorem w lekkim zacienieniu. Następnie specjalnie wyselekcjonowane liście zbiera się i poddaje parzeniu parą wodna na krótki okres 15-20 sekund. Ma to na celu przerwanie fermentacji i jest to metoda charakterystyczna dla herbat japońskich. Następnie liście są podsuszane i studzone w strumieniu zimnego powietrza gdzie następuje rozdzielenie listków. Kolejny proces to suszenie w wysokiej temperaturze. Wszystkie te procesy kładą szczególny nacisk na zachowanie jakości herbaty i jej intensywnie zielonego koloru, który jest jednym z wyznaczników jej jakości jako produktu gotowego. Wysuszone liście są następnie mielone za pomocą kamiennych żaren. Jest to proces długotrwały a jego wydajność to zaledwie niespełna 50g herbaty na godzinę. Rzutuje to znacznie na wysoką cenę tej herbaty. Powstały w ten sposób proszek to właśnie herbata matcha mająca szereg zastosowań i dobroczynnych właściwości dla zdrowia.
Czym różni się herbata matcha od klasycznych herbat?
Jeśli chodzi własności herbaty matcha to zaznaczyć trzeba, że gdy ją pijemy do naszego organizmu trafia całość herbacianego liścia co odróżnia ją od herbat klasycznych gdzie wypija się jedynie napar. Dzięki temu dostarczamy sobie znacznie większą ilość wszystkich składników herbaty w tym polifenoli i witamin. Proszek herbaciany zawiera również bardzo dużo chlorofilu, którego praktycznie pozbawiony jest zwykły herbaciany napar. Chlorofil zaś pomaga pozbywać się z ciała toksyn. Herbata matcha jest także dużo bardziej pobudzająca ponieważ zawiera więcej kofeiny. Zważywszy jej nietypową postać wypicie czarki matchy porównuje się do wypicia 10 czarek zwykłego naparu herbaty.
Zastosowanie herbaty matcha
Co do zastosowanie tej herbaty to jest ono niezwykle szerokie. Można ją oczywiście pić zwyczajnie, zaparzoną ciepłą wodą jak zwykłą zieloną herbatę. Warto zastosować specjalne narzędzia do parzenia matchy ale i bez nich można przygotować pełnowartościowy napar. Wystarczy odrobinę herbaty rozpuścić w czarce w kilku łyżkach wody w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Napar wypija się od razu w postaci mętnej, zielonej zawiesiny.
Powszechnie także używa się matchy w kulinariach. Są nawet specjalne odmiany tej herbaty o nieco niższej cenie i jakości przewidziane właśnie jako dodatek do potraw. Używając matchy można przygotować różnego rodzaju napoje z mlekiem, koktajle i shake. Można przygotować napoje alkoholowe. Powszechnie stosuje się ją przy wyrobie słodyczy, lodów, sorbetów, kremów, ciast i zielonej czekolady na bazie czekolady białej. Popularne są także różne potrawy z dodatkiem matchy. Nie są to tylko dania typowe dla kuchni japońskiej ale również potrawy tradycyjne dla innych regionów. Można przygotować nie tylko zielone ryżowe kluseczki z matchą ale także zielone spaghetti.
Ważnym zastosowaniem matchy jest także polepszanie innych herbat. Powszechnie spotyka się popularne japońskie herbaty z dodatkiem matchy, która ma nieco polepszyć smak i wygląd mieszanki oraz wzbogacić ją w substancje zdrowotne i kofeinę. Spotkać więc możemy obok herbaty genmaicha również herbatę genmaicha iri matcha czyli właśnie z dodatkiem matchy.
Akcesoria do przygotowania herbaty matcha
Tradycyjnie herbata matcha wykorzystywana jest przy słynnej japońskiej ceremonii picia herbaty cha-no-yu, tutaj przygotowana jest w tradycyjnym naczyniu nazywanym matchawan z użyciem specjalnego bambusowego pędzla nazywanego chasen. Inne używane akcesoria to chashaku czyli specjalna łyżeczka bambusowa do odmierzania proszku, natsume czyli najczęściej wykonana z laki puszka do przechowywania matchy oraz chakin czyli podłużny ręczniczek służący do częstego przecierania akcesoriów w czasie ceremonii.
Zaparzenie herbaty matcha za pomocą tych akcesoriów polega na zalaniu proszku herbacianego po wcześniejszym przesianiu niewielką ilością gorącej wody i wprawnymi ruchami pędzla dokładne rozprowadzeniu herbaty w wodzie a następnie spienieniu jej tak by powstała pianka była jednolita i puszysta.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
228 Produkty
Herbata aromatyzowana
80 Produkty
Herbata zielona matcha
27 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Dlaczego herbata jest gorzka? Co odpowiada za jej smak i jakie ma właściwości?
Dlaczego herbata jest gorzka? Właściwości i działanie gorzkiego naparu Herbata zawiera wiele substancji odpowiedzialnych za[...]
lip
Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady
Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie[...]
lut
Dlaczego zielona herbata ma zielony smak? Green taste
Może kiedyś spotkaliście się przy opisie herbaty zielonej i czarnej z określeniem „green taste” lub[...]
maj
Herbata na każdą porę roku
W lecie możemy pić właściwie każdą herbatę. Paradoksalnie najlepiej ugasi pragnienie gorącą herbata, a nie[...]
sty
Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru
Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]
mar
Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej
Rozpuszczalna kawa to genialny wynalazek umożliwiający w prosty sposób sięgnięcie po ukochany napar nawet w[...]
cze
Nikotyna w herbacie
Znane są przypadki, gdy Europejczycy, u zarania swej herbacianej historii, palili herbatę w fajkach jak[...]
sty
Jaka herbata najbardziej pobudza
Często mówimy o herbacie mocnej lub słabej. Co jednak powinniśmy rozumieć przez „moc” naparu herbacianego?[...]
wrz