Jest to odmiana japońskiej zielonej herbaty w postaci pyłu. Nie ma on jednak nic wspólnego z pyłem herbacianym oznaczanym symbolem D przy oznaczeniach gradacji herbat czarnych.
Produkcja herbaty matcha
Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha. Proces produkcji tej herbaty jest odmienny od procesów prowadzących do otrzymania herbat liściastych. Na początek nad polem herbaty buduje się specjalne zadaszenie aby liście dojrzewały przed zbiorem w lekkim zacienieniu. Następnie specjalnie wyselekcjonowane liście zbiera się i poddaje parzeniu parą wodna na krótki okres 15-20 sekund. Ma to na celu przerwanie fermentacji i jest to metoda charakterystyczna dla herbat japońskich. Następnie liście są podsuszane i studzone w strumieniu zimnego powietrza gdzie następuje rozdzielenie listków. Kolejny proces to suszenie w wysokiej temperaturze. Wszystkie te procesy kładą szczególny nacisk na zachowanie jakości herbaty i jej intensywnie zielonego koloru, który jest jednym z wyznaczników jej jakości jako produktu gotowego. Wysuszone liście są następnie mielone za pomocą kamiennych żaren. Jest to proces długotrwały a jego wydajność to zaledwie niespełna 50g herbaty na godzinę. Rzutuje to znacznie na wysoką cenę tej herbaty. Powstały w ten sposób proszek to właśnie herbata matcha mająca szereg zastosowań i dobroczynnych właściwości dla zdrowia.
Czym różni się herbata matcha od klasycznych herbat?
Jeśli chodzi własności herbaty matcha to zaznaczyć trzeba, że gdy ją pijemy do naszego organizmu trafia całość herbacianego liścia co odróżnia ją od herbat klasycznych gdzie wypija się jedynie napar. Dzięki temu dostarczamy sobie znacznie większą ilość wszystkich składników herbaty w tym polifenoli i witamin. Proszek herbaciany zawiera również bardzo dużo chlorofilu, którego praktycznie pozbawiony jest zwykły herbaciany napar. Chlorofil zaś pomaga pozbywać się z ciała toksyn. Herbata matcha jest także dużo bardziej pobudzająca ponieważ zawiera więcej kofeiny. Zważywszy jej nietypową postać wypicie czarki matchy porównuje się do wypicia 10 czarek zwykłego naparu herbaty.
Zastosowanie herbaty matcha
Co do zastosowanie tej herbaty to jest ono niezwykle szerokie. Można ją oczywiście pić zwyczajnie, zaparzoną ciepłą wodą jak zwykłą zieloną herbatę. Warto zastosować specjalne narzędzia do parzenia matchy ale i bez nich można przygotować pełnowartościowy napar. Wystarczy odrobinę herbaty rozpuścić w czarce w kilku łyżkach wody w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Napar wypija się od razu w postaci mętnej, zielonej zawiesiny.
Powszechnie także używa się matchy w kulinariach. Są nawet specjalne odmiany tej herbaty o nieco niższej cenie i jakości przewidziane właśnie jako dodatek do potraw. Używając matchy można przygotować różnego rodzaju napoje z mlekiem, koktajle i shake. Można przygotować napoje alkoholowe. Powszechnie stosuje się ją przy wyrobie słodyczy, lodów, sorbetów, kremów, ciast i zielonej czekolady na bazie czekolady białej. Popularne są także różne potrawy z dodatkiem matchy. Nie są to tylko dania typowe dla kuchni japońskiej ale również potrawy tradycyjne dla innych regionów. Można przygotować nie tylko zielone ryżowe kluseczki z matchą ale także zielone spaghetti.
Ważnym zastosowaniem matchy jest także polepszanie innych herbat. Powszechnie spotyka się popularne japońskie herbaty z dodatkiem matchy, która ma nieco polepszyć smak i wygląd mieszanki oraz wzbogacić ją w substancje zdrowotne i kofeinę. Spotkać więc możemy obok herbaty genmaicha również herbatę genmaicha iri matcha czyli właśnie z dodatkiem matchy.
Akcesoria do przygotowania herbaty matcha
Tradycyjnie herbata matcha wykorzystywana jest przy słynnej japońskiej ceremonii picia herbaty cha-no-yu, tutaj przygotowana jest w tradycyjnym naczyniu nazywanym matchawan z użyciem specjalnego bambusowego pędzla nazywanego chasen. Inne używane akcesoria to chashaku czyli specjalna łyżeczka bambusowa do odmierzania proszku, natsume czyli najczęściej wykonana z laki puszka do przechowywania matchy oraz chakin czyli podłużny ręczniczek służący do częstego przecierania akcesoriów w czasie ceremonii.
Zaparzenie herbaty matcha za pomocą tych akcesoriów polega na zalaniu proszku herbacianego po wcześniejszym przesianiu niewielką ilością gorącej wody i wprawnymi ruchami pędzla dokładne rozprowadzeniu herbaty w wodzie a następnie spienieniu jej tak by powstała pianka była jednolita i puszysta.

Herbata zielona Sencha Klasyczna 50g – delikatna, codzienna herbata o trawiastym smaku i kojącym aromacie zieleni
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g – bezkofeinowa alternatywa dla kawy o aromacie palonych ziaren
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g – bezkofeinowa, deserowa herbata o smaku banana i kakao
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g – słoneczna, bezkofeinowa herbata o smaku ananasa i cytryny
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g – świąteczny hit o smaku piernika, karmelu i wanilii
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
238 Produkty
Herbata aromatyzowana
80 Produkty
Herbata zielona matcha
31 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
101 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
36 Produkty
Przeczytaj również
Kwiat hibiskusa: rodzaje, parzenie, historia. Herbata z hibiskusa?
Napar z hibiskusa, czyli z malwy sudańskiej nazywany jest także karkade lub czerwonym złotem faraonów.[...]
kwi
Owocowa yerba mate z herbatką owocową — orzeźwiający przepis na lato
Owocowa yerba mate z herbatką — prosty przepis na orzeźwienie latem Chcesz spróbować czegoś nowego[...]
lip
Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą
Wielu z nas jednak nie ma pojęcia, że to tej grupie etnicznej zawdzięczamy wigilijny kompot.[...]
gru
Zielona herbata matcha z ogórkiem i limonką – przepis
Herbata zielona matcha to bardzo wdzięczny temat do różnych przepisów na mrożoną herbatę. Tym razem[...]
cze
Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?
Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich[...]
1 Comments
wrz
Herbatka z bambusa: napar, właściwości, parzenie
Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym,[...]
lut
CBSe Cafe, Hierbas Serranas, Silueta: Test Yerba Mate, Opinie
Przetestowaliśmy Yerba Mate marki CBSe: Yerba Mate Kawową, Hierbas Serranas z ziołami oraz Silueta, która[...]
sie
Yerba mate zdrowsza niż zielona herbata? Polifenole
Ogólna kompozycja polifenoli w mate i herbacie ze zrozumiałych przyczyn różni się znacznie. O ile[...]
wrz