ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Yerba Mate na zimno czyli Terrere to napój przygotowany z Yerby, tyle że zalany lodowato zimną wodą. Pierwsze parzenie najlepiej zalać ciepłą wodą, a dopiero kolejne zimną. Wtedy Yerba Mate więcej z siebie wypuszcza, na początek przeparzamy ciepłą wodą, żeby puściły z siebie kofeinę.

Przepis na ice tea z yerba mate

Bierzemy dowolną Yerbę (może być aromatyzowana), co tam kto lubi na co ma ochotę. Wsypujemy do matero. Ilość również nasza ulubiona. Zalewamy ciepłą wodą 70-80°C. To pierwsze parzenie obudzi listki, prawie jak przy parzeniu herbaty. Można również zalewać Yerba Mate od razu zimną wodą, ale ciepłą jest efektywniej.

Yerba Mate można też zasypać kostkami lodu i jeśli jest odpowiedni upał na dworze te kostki się topią „parząc” naszą Yerbę.

Terrere klasycznie podaje się w Guampa, czyli w naczyniu z rogu lub kopyta wołu. Wtedy należy pamiętać, że nie można wykonywać pierwszego parzenia ciepłą wodą! Zawsze zimną!

Można również zrobić sobie Ice Tea z Yerba Mate. Yerbę zalewamy zimną wodą i zostawiamy nawet na godzinę. Najlepiej za pomocą filtrującego dzbanka. Zlewamy do naczynia i odstawiamy Yerbę do lodówki.

Nasz sprawdzony przepis to: Odrobina barmańskiego syropu limonowego, lód i schłodzona Yerba Mate. Dodajemy jeszcze 2 plasterki cytryny i gotowe! Orzeźwiające, pobudzające Ice Tea z Yerba Mate.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przegląd yerba mate: Kraus (ostrokrzew paragwajski), opinie

W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje[...]

Czy można parzyć zieloną herbatę wrzątkiem? Szybka herbata na zimno w 30 sekund

Jedną z najważniejszych zasad jakich miłośnik szlachetnej herbaty musi przestrzegać jest parzenie herbaty zielonej wodą[...]

Przystanek Śniadanie Katowice

13 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Pierwszym Przystanku Śniadanie (Katowice). Dla naszych gości przygotowaliśmy herbatę[...]

Do czego używano herbaty 2000 lat temu? Przepis na herbacianą zupę z cebulą

Herbata zielona, czosnek, cebula i sól: oto przepis na herbacianą zupę, którą robiono z herbaty[...]

Gyokuro – japońska zielona herbata najwyższej jakości: właściwości i parzenie

Gyokuro – japońska zielona herbata najwyższej jakości: właściwości i parzenie Gyokuro to wyjątkowa japońska herbata[...]

Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia

Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]

Herbata czerwona Pu-Erh Fitness, opinie

Pu-Erh Fitness ma składa się z aż 85% czystej czerwonej herbaty i jedynie 15% to[...]

Herbata w Turcji. Turecka herbata

Produkcję herbaty rozpoczęto w 1888 roku, lecz z niewielkim sukcesem. Dopiero pod koniec lat trzydziestych[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Zostaw nam swój e-mail. Odezwiemy się, gdy produkt wróci na stan. Bez spamu, obiecujemy.