ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Yerba Mate na zimno czyli Terrere to napój przygotowany z Yerby, tyle że zalany lodowato zimną wodą. Pierwsze parzenie najlepiej zalać ciepłą wodą, a dopiero kolejne zimną. Wtedy Yerba Mate więcej z siebie wypuszcza, na początek przeparzamy ciepłą wodą, żeby puściły z siebie kofeinę.

Przepis na ice tea z yerba mate

Bierzemy dowolną Yerbę (może być aromatyzowana), co tam kto lubi na co ma ochotę. Wsypujemy do matero. Ilość również nasza ulubiona. Zalewamy ciepłą wodą 70-80°C. To pierwsze parzenie obudzi listki, prawie jak przy parzeniu herbaty. Można również zalewać Yerba Mate od razu zimną wodą, ale ciepłą jest efektywniej.

Yerba Mate można też zasypać kostkami lodu i jeśli jest odpowiedni upał na dworze te kostki się topią „parząc” naszą Yerbę.

Terrere klasycznie podaje się w Guampa, czyli w naczyniu z rogu lub kopyta wołu. Wtedy należy pamiętać, że nie można wykonywać pierwszego parzenia ciepłą wodą! Zawsze zimną!

Można również zrobić sobie Ice Tea z Yerba Mate. Yerbę zalewamy zimną wodą i zostawiamy nawet na godzinę. Najlepiej za pomocą filtrującego dzbanka. Zlewamy do naczynia i odstawiamy Yerbę do lodówki.

Nasz sprawdzony przepis to: Odrobina barmańskiego syropu limonowego, lód i schłodzona Yerba Mate. Dodajemy jeszcze 2 plasterki cytryny i gotowe! Orzeźwiające, pobudzające Ice Tea z Yerba Mate.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Moja Bombilla zatyka się! Porady

Często zdarza się, że Bombilla zatyka się, podczas picia naszej ulubionej Yerba Mate. Wtedy zastanawiamy[...]

5 sposobów na herbatę, o których najprawdopodobniej nie słyszeliście

5 sposobów na użycie herbaty w nietypowych zastosowaniach: herbata jako odświeżacz powietrza, herbaciany barometr, płyn[...]

Oryginalna tajska herbata na lodzie. Przepis jak zrobić mrożoną herbatę z Tajlandii

Najpopularniejsza herbata w Tajlandii to słynna tajska odmiana ice tea. Można ją kupić nie tylko[...]

Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3

Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!

Wielki Test Ekspresowych Herbat

Wielki test ekspresówek! Parzyliśmy i ocenialiśmy dostępne na rynku herbaty ekspresowe. Zobacz na subiektywny test!

Herbata Darjeeling. Porównanie herbat z Darjeeling

Dzisiaj chciałabym porównać ze sobą trzy herbaty darjeeling. Pierwsza z nich to herbaciany prezent, kupiony[...]

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #3

Kardamon to roślina spokrewniona z imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.