ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Yerba Mate na zimno czyli Terrere to napój przygotowany z Yerby, tyle że zalany lodowato zimną wodą. Pierwsze parzenie najlepiej zalać ciepłą wodą, a dopiero kolejne zimną. Wtedy Yerba Mate więcej z siebie wypuszcza, na początek przeparzamy ciepłą wodą, żeby puściły z siebie kofeinę.

Przepis na ice tea z yerba mate

Bierzemy dowolną Yerbę (może być aromatyzowana), co tam kto lubi na co ma ochotę. Wsypujemy do matero. Ilość również nasza ulubiona. Zalewamy ciepłą wodą 70-80°C. To pierwsze parzenie obudzi listki, prawie jak przy parzeniu herbaty. Można również zalewać Yerba Mate od razu zimną wodą, ale ciepłą jest efektywniej.

Yerba Mate można też zasypać kostkami lodu i jeśli jest odpowiedni upał na dworze te kostki się topią „parząc” naszą Yerbę.

Terrere klasycznie podaje się w Guampa, czyli w naczyniu z rogu lub kopyta wołu. Wtedy należy pamiętać, że nie można wykonywać pierwszego parzenia ciepłą wodą! Zawsze zimną!

Można również zrobić sobie Ice Tea z Yerba Mate. Yerbę zalewamy zimną wodą i zostawiamy nawet na godzinę. Najlepiej za pomocą filtrującego dzbanka. Zlewamy do naczynia i odstawiamy Yerbę do lodówki.

Nasz sprawdzony przepis to: Odrobina barmańskiego syropu limonowego, lód i schłodzona Yerba Mate. Dodajemy jeszcze 2 plasterki cytryny i gotowe! Orzeźwiające, pobudzające Ice Tea z Yerba Mate.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Taragui: przegląd marek yerba mate, opinie

Taragui to kolejna marka produkowana przez Las Marias, czyli grupę produkującą mate pod kilkoma znanymi[...]

Taiping Houkui. Herbata zielona Tai Ping Houkui o wielkich liściach

Taiping Houkui to jedna z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W Chinach jest znana od[...]

Herbaciarnia Czarka Kraków

Herbaciarnia Czarka Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 422 93 82, 606 97 25 34, adres:[...]

Do czego używano herbaty 2000 lat temu? Przepis na herbacianą zupę z cebulą

Herbata zielona, czosnek, cebula i sól: oto przepis na herbacianą zupę, którą robiono z herbaty[...]

Herbata Honeybush Pomarańczowy Krem (Miodokrzew), parzenie

Herbata Honeybush Pomarańczowy Krem (Miodokrzew), parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Honeybusha Pomarańczowy Krem na 120 ml[...]

Cukry i białko w herbacie, zawartość cukru i białka w herbacie

Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru[...]

Latte art – wzory krok po kroku: rozeta

Aby wykonać latte art rozeta, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

Gaiwan – jak parzyć herbatę w stylu gongfu i co warto wiedzieć

Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć, że to oznaka zaawansowanego miłośnika herbaty. Używanie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Zostaw nam swój e-mail. Odezwiemy się, gdy produkt wróci na stan. Bez spamu, obiecujemy.