Nie stwierdzono zawartości witaminy A w żadnej herbacie (oprócz Matchy, dla 2 g będzie to 0,32 IU), wszystkie herbaciane napary mają natomiast witaminę B2 oraz B3. Witaminy C nie wykryty tylko w herbacie oolong i herbacie czarnej. Najwięcej witaminy C ma napar z zielonej herbaty Gyokuro (10 mg) oraz herbata zielona Sencha (4 mg).
Zawartość witamin w herbacie, wartości podane na 100 g
Rodzaj herbaty | Witamina A, IU | Witamina B1, mg | Witamina B2, mg | Witamina B3, mg | Witamina C, mg |
Herbata zielona Gyokuro, liście | 12 | 0,3 | 1,16 | 6 | 110 |
napar | 0 | 0,01 | 0,06 | 0,3 | 10 |
Herbata zielona Sencha, liście | 7,2 | 0,35 | 1,4 | 4 | 250 |
napar | 0 | 0 | 0,03 | 0,1 | 4 |
Herbata zielona Bancha, liście | 7,8 | 0,25 | 1,4 | 5,4 | 150 |
napar | 0 | 0 | 0,02 | 0,1 | 2 |
Herbata zielona Hojicha, liście | 6,7 | 0,1 | 0,82 | 5,6 | 44 |
napar | 0 | 0 | 0,02 | 0,1 | il.śl.* |
Herbata oolong, liście | 8,3 | 0,13 | 0,86 | 5,7 | 8 |
napar | 0 | 0 | 0,03 | 0,1 | 0 |
Herbata czarna, liście | 500 | 0,1 | 0,8 | 10 | 0 |
napar | 0 | 0 | 0,01 | 0,2 | 0 |
Herbata zielona Matcha | 16 | 0,6 | 1,35 | 4 | 60 |
Napar zaparzony z 3 g liści herbaty w 100 ml wrzącej wody przez 2 minuty, analizowano ekstrakt
* Ilości śladowe
Źródło: Chemistry and Applications of Green Tea, autorzy: Takehiko Yamamoto, Lekh Raj Juneja,Djong-Chi Chu, Mujo Kim
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Hojicha
Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]
sty
Jak smakuje herbata?
Leciutkie herbaty białe słyną z aromatu siana i ziół. Spotkamy tu słodycz i aromat miodu,[...]
lut
Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?
Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]
lis
Prowincja Sychuan: historia herbaty w Chinach
Syczuan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach, która uchodzi za kolebkę upraw herbacianych w całych Chinach.[...]
maj
Wpływ długości parzenia na herbatę
Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]
lis
Herbaciany grzaniec
Jesienią oraz w okresie przedświątecznym wielu z nas poszukuje rozgrzewających napojów. Jednym z pomysłów jest[...]
lis
Herbata Clipper Zielona Herbata, Opinie
Niestety ładne opakowanie i certyfikaty pozostają największymi, a właściwie jedynymi pozytywami tej herbaty. Smak wręcz[...]
lip
Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?
Kilka lat temu naukowcy z Brytyjskiego Royal Botanic Gardens dokonali komputerowej symulacji wpływu zmian klimatycznych[...]
maj