ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Hibiskus

Hibiskus czy Ketmia, czyli malwa sudańska to kwiat, który świetnie sprawdzi się na niedobory witaminy C i wapnia, jest też źródłem wielu witamin.

Hibiskus można zakupić w Polsce w wielu formach, najczęściej jest to przemielony pył dostępny w torebkach ekspresowych, który daje piękny mocny czerwony kolor i lekko kwaskowaty napar. Ten jednak zazwyczaj nie nadaje się do powtórnego parzenia. Dobrej jakości liście hibiskusa można zakupić na wagę w małych herbaciarniach.

Ile razy można parzyć Hibiskus
Ile razy można parzyć Hibiskus

Ile razy można parzyć hibiskus?

Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo kwaśny napar (nieporównywalnie kwaśniejszy niż ten ekspresowy). Co więcej, jeśli skrócimy czas parzenia (na przykład do 3-4 minut), może się okazać, że te same liście zaparzymy jeszcze drugi raz, dostając pełnowartościowy napar.

Hibiskus można również zalewać zimną wodą, w niskiej temperaturze również „parzy” się znakomicie. Należy wtedy pamiętać o zdecydowanie dłuższym czasie takiego zalania (godzina, czy nawet dwie to dla niego nie problem).

Zarówno parzenie jak i „zimne parzenie” hibiskusa może trwać nawet jeden dzień. Hibiskus nie przeparza się, dlatego polecamy eksperymentowanie!

Ile razy można parzyć Hibiskus
Ile razy można parzyć Hibiskus

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zrobić bombillę w domu, rurka do picia Yerba Mate domowym sposobem

zekacie na paczkę z bombillą a macie w domu już Yerba Mate, a może jesteście[...]

Jak zrobić herbatę ryżową, zieloną herbatę z ryżem Genmaicha

Jak zrobić samemu herbatę ryżową? Potrzebujemy zieloną herbatę typu Sencha (chińska lub japońska) oraz ryż,[...]

Herbata zielona a infekcje wirusowe i bakteryjne

Zielona herbata jest cennym źródłem flawonoidów, które pozytywnie działają na nasz organizm. Właściwości antyoksydacyjne pozwalają[...]

Herbata czarna Redmaicha. Herbaciana nowość pod lupą

Niedawno pojawiła się na rynku nowość: Redmaicha, czyli czarna herbata z Yunnanu z ryżem. Kiedy[...]

Poncz z herbaty. Przepis na najlepszy poncz. Świąteczne Wydanie Czajnikowy.pl

Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą,[...]

Herbata rozpuszczalna granulowana – jak powstaje? Czy jest zdrowa?

Czym się różni herbata rozpuszczalna od zwykłej? W praktyce brakiem fusów, czyli pewną wygodą. Nie[...]

Angielska tradycja picia herbaty. Five o’clock tradycyjna angielska herbata

Każdy słyszał o słynnym angielskim five o’clock'u jak i o angielskiej miłości do herbaty. Wieść[...]

Rooibos herbata z Afryki. Herbatka dobra od stóp do głów

Czerwona herbata rooibos. Ileż razy słyszeliśmy takie określenie. Wciąż zatem warto podkreślać, że rooibos nie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.