ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Hibiskus

Hibiskus czy Ketmia, czyli malwa sudańska to kwiat, który świetnie sprawdzi się na niedobory witaminy C i wapnia, jest też źródłem wielu witamin.

Hibiskus można zakupić w Polsce w wielu formach, najczęściej jest to przemielony pył dostępny w torebkach ekspresowych, który daje piękny mocny czerwony kolor i lekko kwaskowaty napar. Ten jednak zazwyczaj nie nadaje się do powtórnego parzenia. Dobrej jakości liście hibiskusa można zakupić na wagę w małych herbaciarniach.

Ile razy można parzyć Hibiskus
Ile razy można parzyć Hibiskus

Ile razy można parzyć hibiskus?

Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo kwaśny napar (nieporównywalnie kwaśniejszy niż ten ekspresowy). Co więcej, jeśli skrócimy czas parzenia (na przykład do 3-4 minut), może się okazać, że te same liście zaparzymy jeszcze drugi raz, dostając pełnowartościowy napar.

Hibiskus można również zalewać zimną wodą, w niskiej temperaturze również „parzy” się znakomicie. Należy wtedy pamiętać o zdecydowanie dłuższym czasie takiego zalania (godzina, czy nawet dwie to dla niego nie problem).

Zarówno parzenie jak i „zimne parzenie” hibiskusa może trwać nawet jeden dzień. Hibiskus nie przeparza się, dlatego polecamy eksperymentowanie!

Ile razy można parzyć Hibiskus
Ile razy można parzyć Hibiskus

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

5 najpopularniejszych mitów na temat kawy

Badania potwierdzają, że nie ma przeciwwskazań dla picia kawy w czasie ciąży. Należy jednak zachować[...]

Yerba mate zdrowsza niż zielona herbata? Polifenole

Ogólna kompozycja polifenoli w mate i herbacie ze zrozumiałych przyczyn różni się znacznie. O ile[...]

Przepis na Masala Chai rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem, porady

Żeby przygotować Masala Chaj potrzebujemy specjalną mieszankę, można dostać różne na rynku i również przepisów[...]

Herbata sosnowa – przepis

Aromatyzowanie tą metodą polega na podprażaniu sosnowych igieł pod liśćmi herbaty. Poza czarną herbatą i[...]

Jak przechowywać herbatę pu-erh? Czy yerba mate zawiera gluten?

W najnowszym odcinku Yerba czy herbata odpowiadamy na pytania: Jak pić yerba mate w szkole?[...]

Rooibos tea: teina, historia

Rooibos mylnie bywa nazywany herbatą lub herbatą czerwoną, ponieważ z rośliną herbacianą nie jest spokrewniony,[...]

Japonia okiem herbacianego turysty (część 2)

Jadąc do Japonii, trzeba przygotować się na kilka rzeczy. Herbata nie jest widoczna, prędzej trafimy[...]

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.