ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Hibiskus

Hibiskus czy Ketmia, czyli malwa sudańska to kwiat, który świetnie sprawdzi się na niedobory witaminy C i wapnia, jest też źródłem wielu witamin.

Hibiskus można zakupić w Polsce w wielu formach, najczęściej jest to przemielony pył dostępny w torebkach ekspresowych, który daje piękny mocny czerwony kolor i lekko kwaskowaty napar. Ten jednak zazwyczaj nie nadaje się do powtórnego parzenia. Dobrej jakości liście hibiskusa można zakupić na wagę w małych herbaciarniach.

Ile razy można parzyć Hibiskus
Ile razy można parzyć Hibiskus

Ile razy można parzyć hibiskus?

Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo kwaśny napar (nieporównywalnie kwaśniejszy niż ten ekspresowy). Co więcej, jeśli skrócimy czas parzenia (na przykład do 3-4 minut), może się okazać, że te same liście zaparzymy jeszcze drugi raz, dostając pełnowartościowy napar.

Hibiskus można również zalewać zimną wodą, w niskiej temperaturze również „parzy” się znakomicie. Należy wtedy pamiętać o zdecydowanie dłuższym czasie takiego zalania (godzina, czy nawet dwie to dla niego nie problem).

Zarówno parzenie jak i „zimne parzenie” hibiskusa może trwać nawet jeden dzień. Hibiskus nie przeparza się, dlatego polecamy eksperymentowanie!

Ile razy można parzyć Hibiskus
Ile razy można parzyć Hibiskus

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate de ruso

Yerba mate de ruso to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem soku owocowego[...]

Herbata czarna Keemun. Sławna czarna herbata

Liście krzewów herbacianych odmiany rosnącej w Keemun charakteryzują się podobno specyficznymi właściwościami, które nadają samej[...]

6 wielkich gór – gdzie uprawiana jest najlepsza czerwona herbata?

Jak wiadomo herbata Pu-Erh, czyli herbata czerwona w naszej europejskiej nomenklaturze, a czarna u Chińczyków,[...]

Żółta herbata: właściwości i parzenie

Do właściwości żółtej herbaty zaliczyć można przede wszystkim jej niewielką zawartość kofeiny, której ma poniżej[...]

Chakin

Chakin to mały, prostokątny ręczniczek wykonany zwykle z bawełny służący do przecierania naczyń i akcesoriów[...]

Herbata zielona Hojicha, parzenie herbaty w Shiboridashi

Hojicha to japońska, dość młoda herbata, wyprodukowana pierwszy raz w 1920 roku w Kyoto. Hojicha[...]

Wpływ cukru na właściwości prozdrowotne herbaty

Nie trudno sobie wyobrazić, że słodzenie herbaty nie jest zdrowe. Okiem herbaciarza jest to „profanacja”[...]

Po jakim czasie można zrobić następne parzenia zielonej herbaty?

Wiele osób zastanawia się po jakim czasie można zaparzyć kolejny raz te same liście herbaty?[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.