ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?

Na początku musimy wyjaśnić czy jest w ogóle ekstrakt. Ekstrakt, czyli wyciąg może być płynny, gęsty lub suchy. Do potrzeb przemysłu używa się suchego, który można otrzymać na dwa sposoby, przez: macerację (zalany surowiec rozpuszczalnikiem) i perkulację (surowiec na sicie prze które kapie powoli rozpuszczalnik).

W przemyśle stosuje się perkulację i roztwory wodne jako rozpuszczalnika. Uzyskany wyciąg jest odparowywany do uzyskania gęstego syropu, a następnie w specjalnych komorach ze zmniejszonym ciśnieniem w wysokiej temperaturze jest rozpylany i w ten sposób suszony do stanu sypkiego.

Następnie wyciąg mianuje się pod kątem zawartości polifenoli. Wyciąg z herbaty powinien mieć 97% polifenoli. W branży kosmetycznej wyciągi z zielonej herbaty są w stosunku 20:1. Czyli na zrobienie 1kg suchego ekstraktu potrzeba 20kg liści.

Jakie wyciągi są w Ice Tea?

Nie wiadomo, ale można założyć, że podobnie 20 do 1. Oznacza to że na butelkę 0,5l mrożonej herbaty zawierającej 0,1% (0,5g) ekstraktu potrzeba 10g suszu herbacianego.

Zakładając, że do przygotowania 250ml naparu użyjemy 2g herbaty suchej (np. sproszkowanej zielonej herbaty Matcha którą wypijamy z naparem) to ekstraktu w naszym naparze jest ok. 0,4g, a więc 0,4%.

Zwykła liściasta herbata, a właściwie napar z niej może posiadać różne ilości ekstraktu. I tak najmniej ekstraktu ma herbata z Wietnamu (38 mg/100ml), a najwięcej z Cejlonu (69 mg/100ml). Czyli średnio mamy 50mg na 100ml ekstraktu w filiżance herbaty, a więc 0,5%.

Przedstawione obliczenia nie są miarodajne, bo perkulacja odbywa się na zimno i nie ma tu mowy o parzeniu.

W herbatach mrożonych, które możecie kupić w marketach jest dwa razy więcej ekstraktu z herbaty niż w herbacie parzonej. Na jedną 0,5l butelkę tego napoju, schodzi 10g suszu, którego oczywiście się nie parzy…

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

Sposoby parzenia kawy. Z myślą o tych, którzy lubią kawę parzoną, czarną, a więc bez[...]

1 Comments

Gatunek herbaty, odmiana, kultywar, hybryda, klon: czym są?

Czasem trudno zorientować się w zawiłym świecie określeń różnych odmiany herbaty, zwłaszcza, że poza odmianami[...]

Jakie są rodzaje herbat

Na pytanie: „jakie są rodzaje herbat” można odpowiedzieć prosto lub zawile i to na wiele[...]

Porównanie japońskiej i chińskiej Senchy

Wizualne porównanie zielonej herbaty: japońskiej (z lewej) i chińskiej (z prawej) Senchy.

Herbata w Rosji

Picie herbaty to ceremonia tradycyjna i święta dla każdego rosyjskiego domu. Parzy się herbatę czarną,[...]

Skąd pochodzi herbata? Birma czy Chiny?

Skąd pochodzi herbata? Jej początki umiejscawia się w obrębie dzisiejszej Mjanmy, a niegdysiejszej Birmy, w[...]

Yerba mate yerbeado, mate cocido

Yerba mate yerbeado lub mate cocido to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate tak jak[...]

Herbata czarna Redmaicha. Herbaciana nowość pod lupą

Niedawno pojawiła się na rynku nowość: Redmaicha, czyli czarna herbata z Yunnanu z ryżem. Kiedy[...]

2 komentarzy do “Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.