ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?

Na początku musimy wyjaśnić czy jest w ogóle ekstrakt. Ekstrakt, czyli wyciąg może być płynny, gęsty lub suchy. Do potrzeb przemysłu używa się suchego, który można otrzymać na dwa sposoby, przez: macerację (zalany surowiec rozpuszczalnikiem) i perkulację (surowiec na sicie prze które kapie powoli rozpuszczalnik).

W przemyśle stosuje się perkulację i roztwory wodne jako rozpuszczalnika. Uzyskany wyciąg jest odparowywany do uzyskania gęstego syropu, a następnie w specjalnych komorach ze zmniejszonym ciśnieniem w wysokiej temperaturze jest rozpylany i w ten sposób suszony do stanu sypkiego.

Następnie wyciąg mianuje się pod kątem zawartości polifenoli. Wyciąg z herbaty powinien mieć 97% polifenoli. W branży kosmetycznej wyciągi z zielonej herbaty są w stosunku 20:1. Czyli na zrobienie 1kg suchego ekstraktu potrzeba 20kg liści.

Jakie wyciągi są w Ice Tea?

Nie wiadomo, ale można założyć, że podobnie 20 do 1. Oznacza to że na butelkę 0,5l mrożonej herbaty zawierającej 0,1% (0,5g) ekstraktu potrzeba 10g suszu herbacianego.

Zakładając, że do przygotowania 250ml naparu użyjemy 2g herbaty suchej (np. sproszkowanej zielonej herbaty Matcha którą wypijamy z naparem) to ekstraktu w naszym naparze jest ok. 0,4g, a więc 0,4%.

Zwykła liściasta herbata, a właściwie napar z niej może posiadać różne ilości ekstraktu. I tak najmniej ekstraktu ma herbata z Wietnamu (38 mg/100ml), a najwięcej z Cejlonu (69 mg/100ml). Czyli średnio mamy 50mg na 100ml ekstraktu w filiżance herbaty, a więc 0,5%.

Przedstawione obliczenia nie są miarodajne, bo perkulacja odbywa się na zimno i nie ma tu mowy o parzeniu.

W herbatach mrożonych, które możecie kupić w marketach jest dwa razy więcej ekstraktu z herbaty niż w herbacie parzonej. Na jedną 0,5l butelkę tego napoju, schodzi 10g suszu, którego oczywiście się nie parzy…

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno

Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]

Jak używać zaparzacza do herbaty?

Jak używać zaparzacza, aby udała nam się dobra herbata? Samo użycie nie jest trudne, właściwie[...]

Kawa Peaberry – co musisz wiedzieć

Peaberry, PB, ziarno perłowe czy caracol - wszystkie te nazwy odnoszą się do specyficznej, okrągłej[...]

Yerba mate kurupi. Najlepsza yerba do terere?

Jest to klasyczna yerba mate produkowana w Paragwaju. Pochodzi z Misjones, a konkretnie z Santa[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Rooibosa domowym sposobem

Rooibos bardzo dobrze nawadnia nasz organizm, dlatego w lecie dobrze sobie zaparzyć to afrykańskie zioło,[...]

Sztuczne i naturalne aromaty w herbacie

Coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane. W ciągu ostatnich dwudziestu lat produkcja herbat aromatyzowanych wzrosła[...]

1 Comments

Wpływ długości parzenia na herbatę

Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]

Najlepszy filtr do aeropressu: jaki wybrać?

Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu[...]

2 komentarzy do “Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.