ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?

Na początku musimy wyjaśnić czy jest w ogóle ekstrakt. Ekstrakt, czyli wyciąg może być płynny, gęsty lub suchy. Do potrzeb przemysłu używa się suchego, który można otrzymać na dwa sposoby, przez: macerację (zalany surowiec rozpuszczalnikiem) i perkulację (surowiec na sicie prze które kapie powoli rozpuszczalnik).

W przemyśle stosuje się perkulację i roztwory wodne jako rozpuszczalnika. Uzyskany wyciąg jest odparowywany do uzyskania gęstego syropu, a następnie w specjalnych komorach ze zmniejszonym ciśnieniem w wysokiej temperaturze jest rozpylany i w ten sposób suszony do stanu sypkiego.

Następnie wyciąg mianuje się pod kątem zawartości polifenoli. Wyciąg z herbaty powinien mieć 97% polifenoli. W branży kosmetycznej wyciągi z zielonej herbaty są w stosunku 20:1. Czyli na zrobienie 1kg suchego ekstraktu potrzeba 20kg liści.

Jakie wyciągi są w Ice Tea?

Nie wiadomo, ale można założyć, że podobnie 20 do 1. Oznacza to że na butelkę 0,5l mrożonej herbaty zawierającej 0,1% (0,5g) ekstraktu potrzeba 10g suszu herbacianego.

Zakładając, że do przygotowania 250ml naparu użyjemy 2g herbaty suchej (np. sproszkowanej zielonej herbaty Matcha którą wypijamy z naparem) to ekstraktu w naszym naparze jest ok. 0,4g, a więc 0,4%.

Zwykła liściasta herbata, a właściwie napar z niej może posiadać różne ilości ekstraktu. I tak najmniej ekstraktu ma herbata z Wietnamu (38 mg/100ml), a najwięcej z Cejlonu (69 mg/100ml). Czyli średnio mamy 50mg na 100ml ekstraktu w filiżance herbaty, a więc 0,5%.

Przedstawione obliczenia nie są miarodajne, bo perkulacja odbywa się na zimno i nie ma tu mowy o parzeniu.

W herbatach mrożonych, które możecie kupić w marketach jest dwa razy więcej ekstraktu z herbaty niż w herbacie parzonej. Na jedną 0,5l butelkę tego napoju, schodzi 10g suszu, którego oczywiście się nie parzy…

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu?

Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została[...]

Yerba mate a Indianie i ich zwyczaje

Yerba mate była znana u Indian pod nazwą "ca-a", co w ich języku znaczyło roślinę,[...]

Pocky Green Tea Matcha Paluszki pszenne w polewie mlecznej Matcha, opinie

Trzeba przyznać, że Pocky Green Tea Matcha są bardzo smaczne: nie za słodkie i chrupiące.[...]

Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie

Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]

1 Comments

Yerba Mate dla początkujących

W specjalnym wydaniu Czajnikowego znajdziecie dużo przydatnych informacji o Yerba Mate w szczególności dla początkujących.[...]

W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha

Do przeprowadzenia ceremonii gonfu cha potrzebne są liczne przedmioty. Wyróżnia się przede wszystkim cztery skarby[...]

Czystek. Herbata z Czystka. Jak oczyścić się Czystkiem?

Czystek jest najbogatszym źródłem polifenoli, należących do grupy substancji roślinnych wykazujących aktywność przeciw-utleniającą, które wspierają[...]

Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę z Yerba Mate Instant domowym sposobem, porady

Yerba Mate Pajarito Instant zgodnie z przepisem powinno się parzyć na ciepło, ale z naszych[...]

2 komentarzy do “Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.