Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
O czerwonej herbacie z Qimen już kiedyś pisałam. Przypadła mi ona bardzo do gustu, bo jest naprawdę sympatyczna. W klasyfikacji wschodniej zaliczana do herbat czerwonych, w zachodniej do herbat czarnych. Prawie zawsze znajduje się na Liście Dziesięciu Wielkich Herbat Chińskich. Zalicza się ją również do najlepszych herbat czarnych. Wspomniałam też, że herbatę Keemun możemy podzielić na: Keemun Gongfu (Congou), Mao Feng, Xin Ya, Hao Ya oraz Hubei.
Charakterystyka herbaty Keemun Mao Feng
Herbata ta ma ciemne, długie, niepołamane oraz skręcone listki i swoim wyglądem przypomina zieloną herbatę Mao Feng. (Właśnie dlatego jej nazwa to Keemun Mao Feng) W suszu znajdziemy też złote tipsy.
Zapach zarówno suszu jak i naparu jest lekko słodki, może nawet delikatnie miodowy. Niektóre opisy opisują go jako zapach cukru trzcinowego. Kolor naparu, który przygotowałam był ciemnopomarańczowy, wpadający w czerwień. W smaku zaś herbata ta była lekko słodka, nieco dymna oraz kwiatowo-owocowa.
Herbatę Keemun Mao Feng uważa się za jedną z lepszych i nie poleca się dodawać do niej ani mleka ani herbaty, choć oczywiście jeśli ktoś ma na to chęć, to herbata ta powinna sprawdzić się również w mieszankach.
Parzenie herbaty Keemun Mao Feng
Znalazłam dwa główne sposoby parzenia Keemun Mao Feng. Pierwszy z nich to sposób „wschodni”– kilka parzeń z większej ilości suszu. Poleca się tutaj zalanie 85 ml wody około 5 gramów herbaty. Temperatura wody to 80 stopni. Czasy parzenia zaś zaczynają się od 10 sekund, a następnie są wydłużone do 15. Ilość parzeń nawet do pięciu.
Drugi to sposób „zachodni” mówiący o zalaniu około 7 gramów herbaty 500 ml wody w temperaturze 90 stopni i parzeniu od 3 do 5 minut. Ponieważ akurat nie mam dostępu do swojego zestawu do Gongfu Cha, to Keemun Mao Feng zaparzyłam jeszcze inaczej: łyżeczkę herbaty zalałam wodą w temperaturze około 90 stopni i parzyłam przez 3 minuty, po czym odcedziłam listki.
Herbata Keemun jest wdzięczną i smaczną herbatą do eksperymentowania. Ciekawa jestem jak smakują pozostałe rodzaje i na ile się one różnią między sobą. Mam nadzieję, że uda mi się to kiedyś odkryć.
Źródła: teavivre.com/keemum-maofeng-black-tea, viconyteas.com/keemun/keemun-Mao-feng.html, eherbata.pl/keemun-mao-feng-100.htm
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak używać zaparzacza do herbaty?
Jak używać zaparzacza, aby udała nam się dobra herbata? Samo użycie nie jest trudne, właściwie[...]
lip
12 prostych przepisów na mrożoną herbatę
Zalety przygotowywania zimnej herbaty metodą cold brew są wielu osobom znane już od lat. Herbata[...]
1 Comments
lip
Yerba mate i zielona herbata. Przepis na yerba mate z zieloną herbatą
Zielona herbata dodaje mate nieco świeższego posmaku oraz dodatkowej porcji kofeiny i przeciwutleniaczy. Można z[...]
lut
Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea
Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do[...]
kwi
Zbiory herbaty – kiedy?
W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma[...]
wrz
Parzenie yerba mate wodą mineralną (gazowaną)
Nie ma żadnych przeciwskazań, by przygotować mate na wodzie gazowanej czy to na ciepło czy[...]
lip
Herbata w Anglii. Angielska herbata
Herbata w Anglii pojawiła się w XVII wieku. Nieco nawet później niż w innych europejskich[...]
wrz
Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]
kwi