Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
O czerwonej herbacie z Qimen już kiedyś pisałam. Przypadła mi ona bardzo do gustu, bo jest naprawdę sympatyczna. W klasyfikacji wschodniej zaliczana do herbat czerwonych, w zachodniej do herbat czarnych. Prawie zawsze znajduje się na Liście Dziesięciu Wielkich Herbat Chińskich. Zalicza się ją również do najlepszych herbat czarnych. Wspomniałam też, że herbatę Keemun możemy podzielić na: Keemun Gongfu (Congou), Mao Feng, Xin Ya, Hao Ya oraz Hubei.
Charakterystyka herbaty Keemun Mao Feng
Herbata ta ma ciemne, długie, niepołamane oraz skręcone listki i swoim wyglądem przypomina zieloną herbatę Mao Feng. (Właśnie dlatego jej nazwa to Keemun Mao Feng) W suszu znajdziemy też złote tipsy.
Zapach zarówno suszu jak i naparu jest lekko słodki, może nawet delikatnie miodowy. Niektóre opisy opisują go jako zapach cukru trzcinowego. Kolor naparu, który przygotowałam był ciemnopomarańczowy, wpadający w czerwień. W smaku zaś herbata ta była lekko słodka, nieco dymna oraz kwiatowo-owocowa.
Herbatę Keemun Mao Feng uważa się za jedną z lepszych i nie poleca się dodawać do niej ani mleka ani herbaty, choć oczywiście jeśli ktoś ma na to chęć, to herbata ta powinna sprawdzić się również w mieszankach.
Parzenie herbaty Keemun Mao Feng
Znalazłam dwa główne sposoby parzenia Keemun Mao Feng. Pierwszy z nich to sposób „wschodni”– kilka parzeń z większej ilości suszu. Poleca się tutaj zalanie 85 ml wody około 5 gramów herbaty. Temperatura wody to 80 stopni. Czasy parzenia zaś zaczynają się od 10 sekund, a następnie są wydłużone do 15. Ilość parzeń nawet do pięciu.
Drugi to sposób „zachodni” mówiący o zalaniu około 7 gramów herbaty 500 ml wody w temperaturze 90 stopni i parzeniu od 3 do 5 minut. Ponieważ akurat nie mam dostępu do swojego zestawu do Gongfu Cha, to Keemun Mao Feng zaparzyłam jeszcze inaczej: łyżeczkę herbaty zalałam wodą w temperaturze około 90 stopni i parzyłam przez 3 minuty, po czym odcedziłam listki.
Herbata Keemun jest wdzięczną i smaczną herbatą do eksperymentowania. Ciekawa jestem jak smakują pozostałe rodzaje i na ile się one różnią między sobą. Mam nadzieję, że uda mi się to kiedyś odkryć.
Źródła: teavivre.com/keemum-maofeng-black-tea, viconyteas.com/keemun/keemun-Mao-feng.html, eherbata.pl/keemun-mao-feng-100.htm
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Zawartość cukru w popularnych herbatach Ice Tea: Lipton, Nestea, Tymbark. Zestawienie
Ile cukru ma butelkowana herbata mrożona? Przygotowaliśmy dla Was zestawienie, w którym przedstawiamy zawartość cukru[...]
sty
Czy warto kupić Fellow Prismo do aeropressu, żeby robić espresso? Opinie
Miano najgorętszej nowinki A.D.2018, usprawniającej domowe eksperymenty z kawą, bez wątpienia przypadnie Fellow Prismo. Trafiła[...]
1 Comments
lut
T: Tip, oznaczenie jakości herbaty
T: Tip to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata wykonana[...]
Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty
Przede wszystkim goździki są antyseptyczne, więc pomagają przy różnego rodzaju infekcjach. Ponadto mają działanie przeciwbólowe,[...]
sty
Najlepsza herbata na przeziębienie. Herbata z liści maliny na grypę
Jesteśmy coraz bliżej sezonu deszczowo-grypowego, a malina jest jednym z najbardziej znanych ziół stosowanych w[...]
wrz
Miodokrzew jakiego nie znacie. Gotowany honeybush jest najzdrowszy!
Honeybush to popularne zioło z Afryki Południowej, które jest coraz lepiej znane i cieszy się[...]
lis
Zasady parzenia herbaty, 10 porad jak parzyć herbatę?
Herbatę można zaparzyć na wiele sposobów. Jest kilka zasad, którymi musicie się kierować ale cała[...]
4 Comments
maj
Herbata biała Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen składa się w całości ze świeżych pączków z krzewu herbacianego. Herbata[...]
gru