Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
O czerwonej herbacie z Qimen już kiedyś pisałam. Przypadła mi ona bardzo do gustu, bo jest naprawdę sympatyczna. W klasyfikacji wschodniej zaliczana do herbat czerwonych, w zachodniej do herbat czarnych. Prawie zawsze znajduje się na Liście Dziesięciu Wielkich Herbat Chińskich. Zalicza się ją również do najlepszych herbat czarnych. Wspomniałam też, że herbatę Keemun możemy podzielić na: Keemun Gongfu (Congou), Mao Feng, Xin Ya, Hao Ya oraz Hubei.
Charakterystyka herbaty Keemun Mao Feng
Herbata ta ma ciemne, długie, niepołamane oraz skręcone listki i swoim wyglądem przypomina zieloną herbatę Mao Feng. (Właśnie dlatego jej nazwa to Keemun Mao Feng) W suszu znajdziemy też złote tipsy.
Zapach zarówno suszu jak i naparu jest lekko słodki, może nawet delikatnie miodowy. Niektóre opisy opisują go jako zapach cukru trzcinowego. Kolor naparu, który przygotowałam był ciemnopomarańczowy, wpadający w czerwień. W smaku zaś herbata ta była lekko słodka, nieco dymna oraz kwiatowo-owocowa.
Herbatę Keemun Mao Feng uważa się za jedną z lepszych i nie poleca się dodawać do niej ani mleka ani herbaty, choć oczywiście jeśli ktoś ma na to chęć, to herbata ta powinna sprawdzić się również w mieszankach.
Parzenie herbaty Keemun Mao Feng
Znalazłam dwa główne sposoby parzenia Keemun Mao Feng. Pierwszy z nich to sposób „wschodni”– kilka parzeń z większej ilości suszu. Poleca się tutaj zalanie 85 ml wody około 5 gramów herbaty. Temperatura wody to 80 stopni. Czasy parzenia zaś zaczynają się od 10 sekund, a następnie są wydłużone do 15. Ilość parzeń nawet do pięciu.
Drugi to sposób „zachodni” mówiący o zalaniu około 7 gramów herbaty 500 ml wody w temperaturze 90 stopni i parzeniu od 3 do 5 minut. Ponieważ akurat nie mam dostępu do swojego zestawu do Gongfu Cha, to Keemun Mao Feng zaparzyłam jeszcze inaczej: łyżeczkę herbaty zalałam wodą w temperaturze około 90 stopni i parzyłam przez 3 minuty, po czym odcedziłam listki.
Herbata Keemun jest wdzięczną i smaczną herbatą do eksperymentowania. Ciekawa jestem jak smakują pozostałe rodzaje i na ile się one różnią między sobą. Mam nadzieję, że uda mi się to kiedyś odkryć.
Źródła: teavivre.com/keemum-maofeng-black-tea, viconyteas.com/keemun/keemun-Mao-feng.html, eherbata.pl/keemun-mao-feng-100.htm
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Qian Liang – Hei Cha z Hunanu
Hunan, a konkretnie Anhua uchodzi za ojczyznę herbaty ciemnej Hei Cha. Większość osób zna przede[...]
wrz
Akcesoria do Yerba Mate
Podczas wyboru matero warto zwrócić uwagę na kilka charakterystycznych cech jakie są pożądane przy rożnych[...]
wrz
Przepis na letni odżywczy koktajl z herbatą Matcha
Matcha – czyli mielona na mąkę zielona herbata japońska – jest powszechnie wykorzystywana w azjatyckich[...]
kwi
Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie
Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego[...]
sie
Ile kofeiny ma Yerba Mate w porównaniu do kawy i herbaty?
100 g suszu Yerba Mate może zawierać w zależności od producenta (a więc od sposobu[...]
1 Comments
sie
W poszukiwaniu herbaty: Maroko
Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która[...]
paź
Zalety białej herbaty, biała herbata właściwości lecznicze
Biała herbata zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata, liczne przeciwutleniacze sprawiają, że najintensywniej[...]
mar
Herbata zielona Hojicha
Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]
sty