ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kupując zieloną herbatę Matcha, warto wiedzieć czym różni się wysokiej jakości Matcha od tej niskiej jakości. Oto 4 proste wskazówki, które pozwolą Ci ocenić, czy kupowana Matcha spełni Twoje oczekiwania.

Na początku może się wydawać, że Matcha opisana jako „do ceremonii herbacianej” zawsze jest lepsza od tej „kulinarnej„. Niestety często zdarza się, że niskiej jakości herbata zielona Matcha jest sprzedawana jako jej lepszy odpowiednik. Najlepszym sposobem je zakup małej ilości i zwyczajnie… spróbowanie jej. Wysokiej jakości Matcha ma gładki, jedwabisty smak oraz jest mniej gorzka. Natomiast niskiej jakości dostarcza gruboziarnistych, piaszczystych wrażeń.

4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości
4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości

1. Pochodzenie zielonej herbaty Matcha

Warto sprawdzić kraj pochodzenia herbaty Matcha. Powszechnie uznaje się, że wyższej jakości Matcha pochodzi z Japonii. Matcha produkowana w Nishio (prefektura Aichi) oraz w Uji (prefektura Kioto) jest uważana za najlepszą i stanowi 80% wszystkich produkowanych w Japonii Matchy. Chiny i Tajwan zajmują się również produkcją Matchy, jednak jest zwykle dużo niższej jakości i nadaje się do zastosowań kulinarnych.

2. Cena herbaty zielonej Matcha

Zakup zielonej herbaty działa jak wiele innych rzeczy w życiu. Masz to, za co zapłaciłeś. Mówiąc prostymi słowami: 30 gramów zielonej herbaty Matcha wysokiej jakości to zwykle koszt minimum 70zł. Oczywiście, można zakupić 100 gramów za 45zł, ale różnica w jakości będzie ogromna.

4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości
4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości

3. Kolor herbaty zielonej Matcha

Im intensywniej zielony kolor herbaty Matcha tym lepiej! Uprawiana w cieniu zielona herbata, zmuszana jest do nadprodukcji chlorofilu, który daje przyjemny jasnozielony kolor. Niżej jakości Matcha jest produkowana z liści źle zacienionych, starszych lub pochodzących z niższych miejsc na łodydze. W związku z tym kolor Matchy będzie bardziej żółto-brązowy.

4. Smak herbaty zielonej Matcha

Jeśli kiedykolwiek piłeś dobrą Matchę, zapewne znasz ten słodki, roślinny zapach i smak. Pochodzi on z aminokwasu L-teanina, który powstaje po poprawnym zacienieniu liści. To L-teanina daje czysty, jedwabisty, delikatny smak herbacie. Niestety w niskiej jakości Matchy prawie brak L-teaniny, więc i smak jest ściągający, a nawet gorzkawy.

Pamiętaj, że prawidłowo przygotowana (utrzepana) Matcha nie powinna mieć żadnych grudek!

Tekst po polsku na podstawie: thedailytea.com/taste/high-quality-matcha-know-difference/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

6 zasad jak prawidłowo przechowywać herbatę

Przechowywanie herbaty naprawdę może być bardzo proste. Jeśli trzymasz ją w hermetycznym pojemniku, który stoi[...]

Mojito z herbaty

Do koktajlowej szklanki dodajemy cukrowy syrop oraz herbatę, następnie dwie ćwiartki limonki (można je lekko[...]

Herbata z bursztynu na wzmocnienie odporności. Bursztyn na zdrowie

Nalewka i napar z bursztynu stosowana była już od starożytności dla oczyszczenia i wzmocnienia ciała.[...]

Jak zrobić herbatę z liści kawy?

Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie[...]

Herbata Bio Chai Latte, opinie

Herbata Bio Chai Latte jak i podobne jej produkty przeżywają ostatnimi czasy rozkwit na naszym[...]

Czajnik Redmond SkyKettle M170S-E, recenzja, opinie

Dziś przetestujemy Czajnik REDMOND SkyKettle M170S-E, który nie tylko umożliwia osiągnięcie wybranej przez nas temperatury,[...]

Rodzaje białej herbaty, skąd pochodzi i jak jest produkowana biała herbata (1/2)

Herbata biała jest uważana za jedną z najdroższych herbat. Nie istnieje najdroższy rodzaj herbaty, a[...]

Herbata zielona Bancha

Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących[...]

Jeden komentarz do: “4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości

  1. D0R0TA pisze:

    Zastanawia mnie pewien szczegół. Z tego co wiem, liście herbaty (jakiejkolwiek, więc tej zapewne też) zawierają sporo aluminium, jednak nie przenika ono do naparu i nie jest przyswajane przez nasz organizm, o ile nie dodamy podczas parzenia cytryny (czy ogólnie czegoś kwaśnego). W przypadku herbaty matcha wypijamy nie tylko sam napar, ale również sproszkowane liście. Tymczasem w żołądku, jak każdy wie, znajduje się kwas. Czy w takiej sytuacji to aluminium nie zostanie rozpuszczone i przyswojone przez organizm? Czy są w ogóle jakieś badania na ten temat?

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.