ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kupując zieloną herbatę Matcha, warto wiedzieć czym różni się wysokiej jakości Matcha od tej niskiej jakości. Oto 4 proste wskazówki, które pozwolą Ci ocenić, czy kupowana Matcha spełni Twoje oczekiwania.

Na początku może się wydawać, że Matcha opisana jako „do ceremonii herbacianej” zawsze jest lepsza od tej „kulinarnej„. Niestety często zdarza się, że niskiej jakości herbata zielona Matcha jest sprzedawana jako jej lepszy odpowiednik. Najlepszym sposobem je zakup małej ilości i zwyczajnie… spróbowanie jej. Wysokiej jakości Matcha ma gładki, jedwabisty smak oraz jest mniej gorzka. Natomiast niskiej jakości dostarcza gruboziarnistych, piaszczystych wrażeń.

4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości
4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości

1. Pochodzenie zielonej herbaty Matcha

Warto sprawdzić kraj pochodzenia herbaty Matcha. Powszechnie uznaje się, że wyższej jakości Matcha pochodzi z Japonii. Matcha produkowana w Nishio (prefektura Aichi) oraz w Uji (prefektura Kioto) jest uważana za najlepszą i stanowi 80% wszystkich produkowanych w Japonii Matchy. Chiny i Tajwan zajmują się również produkcją Matchy, jednak jest zwykle dużo niższej jakości i nadaje się do zastosowań kulinarnych.

2. Cena herbaty zielonej Matcha

Zakup zielonej herbaty działa jak wiele innych rzeczy w życiu. Masz to, za co zapłaciłeś. Mówiąc prostymi słowami: 30 gramów zielonej herbaty Matcha wysokiej jakości to zwykle koszt minimum 70zł. Oczywiście, można zakupić 100 gramów za 45zł, ale różnica w jakości będzie ogromna.

4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości
4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości

3. Kolor herbaty zielonej Matcha

Im intensywniej zielony kolor herbaty Matcha tym lepiej! Uprawiana w cieniu zielona herbata, zmuszana jest do nadprodukcji chlorofilu, który daje przyjemny jasnozielony kolor. Niżej jakości Matcha jest produkowana z liści źle zacienionych, starszych lub pochodzących z niższych miejsc na łodydze. W związku z tym kolor Matchy będzie bardziej żółto-brązowy.

4. Smak herbaty zielonej Matcha

Jeśli kiedykolwiek piłeś dobrą Matchę, zapewne znasz ten słodki, roślinny zapach i smak. Pochodzi on z aminokwasu L-teanina, który powstaje po poprawnym zacienieniu liści. To L-teanina daje czysty, jedwabisty, delikatny smak herbacie. Niestety w niskiej jakości Matchy prawie brak L-teaniny, więc i smak jest ściągający, a nawet gorzkawy.

Pamiętaj, że prawidłowo przygotowana (utrzepana) Matcha nie powinna mieć żadnych grudek!

Tekst po polsku na podstawie: thedailytea.com/taste/high-quality-matcha-know-difference/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle

Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]

Yerba mate Lord Nelson z maliną i żurawiną, ananasem, trawą cytryną (Lidl) opinie i test

Przetestowaliśmy yerba mate sypaną, którą można znaleźć w Lidlu. W teście znalazły się: yerba mate[...]

Kalebasa: Yerba Mate

Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]

Święto Herbaty 9 – 1-2 lipca 2017

W tym roku już po raz dziewiąty w Cieszynie spotkają się miłośnicy dobrej herbaty, a[...]

Jak zrobić własną czarną herbatę? Poradnik

Blendowanie herbaty, czyli mieszanie herbat z różnymi rzeczami jest bardzo powszechne i bardzo niemłode. Jeśli[...]

Yerba mate a kawa

Często od nowicjuszy rozpoczynających przygodę z yerba mate, można usłyszeć, że pragną wypróbować ten ciekawy[...]

Jak podrabiano herbatę? Fałszowanie herbaty, podróbki herbaty, historia

W 1818 roku popularność i zapotrzebowanie na herbatę w Anglii sięgnęły takiego poziomu, że opłacalne[...]

Pierwsze parzenie herbaty. Czy Chińczycy naprawdę wylewają pierwsze parzenie?

Nie każdą herbatę budzi się przed parzeniem. Zależne jest to także od wybranej techniki. Nie[...]

Jeden komentarz do: “4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości

  1. D0R0TA pisze:

    Zastanawia mnie pewien szczegół. Z tego co wiem, liście herbaty (jakiejkolwiek, więc tej zapewne też) zawierają sporo aluminium, jednak nie przenika ono do naparu i nie jest przyswajane przez nasz organizm, o ile nie dodamy podczas parzenia cytryny (czy ogólnie czegoś kwaśnego). W przypadku herbaty matcha wypijamy nie tylko sam napar, ale również sproszkowane liście. Tymczasem w żołądku, jak każdy wie, znajduje się kwas. Czy w takiej sytuacji to aluminium nie zostanie rozpuszczone i przyswojone przez organizm? Czy są w ogóle jakieś badania na ten temat?

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.