ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kupując zieloną herbatę Matcha, warto wiedzieć czym różni się wysokiej jakości Matcha od tej niskiej jakości. Oto 4 proste wskazówki, które pozwolą Ci ocenić, czy kupowana Matcha spełni Twoje oczekiwania.

Na początku może się wydawać, że Matcha opisana jako „do ceremonii herbacianej” zawsze jest lepsza od tej „kulinarnej„. Niestety często zdarza się, że niskiej jakości herbata zielona Matcha jest sprzedawana jako jej lepszy odpowiednik. Najlepszym sposobem je zakup małej ilości i zwyczajnie… spróbowanie jej. Wysokiej jakości Matcha ma gładki, jedwabisty smak oraz jest mniej gorzka. Natomiast niskiej jakości dostarcza gruboziarnistych, piaszczystych wrażeń.

4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości
4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości

1. Pochodzenie zielonej herbaty Matcha

Warto sprawdzić kraj pochodzenia herbaty Matcha. Powszechnie uznaje się, że wyższej jakości Matcha pochodzi z Japonii. Matcha produkowana w Nishio (prefektura Aichi) oraz w Uji (prefektura Kioto) jest uważana za najlepszą i stanowi 80% wszystkich produkowanych w Japonii Matchy. Chiny i Tajwan zajmują się również produkcją Matchy, jednak jest zwykle dużo niższej jakości i nadaje się do zastosowań kulinarnych.

2. Cena herbaty zielonej Matcha

Zakup zielonej herbaty działa jak wiele innych rzeczy w życiu. Masz to, za co zapłaciłeś. Mówiąc prostymi słowami: 30 gramów zielonej herbaty Matcha wysokiej jakości to zwykle koszt minimum 70zł. Oczywiście, można zakupić 100 gramów za 45zł, ale różnica w jakości będzie ogromna.

4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości
4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości

3. Kolor herbaty zielonej Matcha

Im intensywniej zielony kolor herbaty Matcha tym lepiej! Uprawiana w cieniu zielona herbata, zmuszana jest do nadprodukcji chlorofilu, który daje przyjemny jasnozielony kolor. Niżej jakości Matcha jest produkowana z liści źle zacienionych, starszych lub pochodzących z niższych miejsc na łodydze. W związku z tym kolor Matchy będzie bardziej żółto-brązowy.

4. Smak herbaty zielonej Matcha

Jeśli kiedykolwiek piłeś dobrą Matchę, zapewne znasz ten słodki, roślinny zapach i smak. Pochodzi on z aminokwasu L-teanina, który powstaje po poprawnym zacienieniu liści. To L-teanina daje czysty, jedwabisty, delikatny smak herbacie. Niestety w niskiej jakości Matchy prawie brak L-teaniny, więc i smak jest ściągający, a nawet gorzkawy.

Pamiętaj, że prawidłowo przygotowana (utrzepana) Matcha nie powinna mieć żadnych grudek!

Tekst po polsku na podstawie: thedailytea.com/taste/high-quality-matcha-know-difference/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czerwona herbata: właściwości i odchudzanie

W praktyce jako pogromca tłuszczu herbata czerwona, co dowiedziono naukowo, pozwala w ciągu miesiąca regularnego[...]

4 Comments

Liść oliwny dla dzieci? Herbata z liścia oliwnego, zastosowanie, parzenie, właściwości

Według mnie największą zaletą jest ciekawy smak i piękna prezencja w filiżance. Liście oliwki można[...]

Na co wpływa terroir w kawie?

Terroir jest czynnikiem, który decyduje o tym, że ta sama roślina uprawiana w podobnych warunkach,[...]

Jak dobrze zaparzyć herbatę? Ile waży łyżeczka herbaty

4 najważniejsze zasady podczas parzenia herbaty: cytrynę dodajemy do herbaty po odcedzeniu liści, herbatę słodzimy[...]

9 najlepszych właściwości miodokrzewu Honeybush

Herbatka z miodokrzewu (Honeybush) znana jest na całym świecie, czasem nazywa się ją (mylnie) czerwoną[...]

Ciśnieniowe parzenie herbaty

Jak zabrać się do parzenia herbaty w ekspresie ciśnieniowym? Przede wszystkim potrzebna nam jest odpowiednia[...]

Jak przygotować tykwę, kalebasę do Yerba Mate, Currado

Currado, czyli szereg zabiegów, którymi musimy ją poddać zanim będzie nadawać się do użytku. Trzeba[...]

Yerba mate Pajaro Azul, recenzja, opis

Wśród popularnych i szeroko rozpoznawalnych marek yerba mate, na sklepowych półkach znajdziemy także takie, których[...]

Jeden komentarz do: “4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości

  1. D0R0TA pisze:

    Zastanawia mnie pewien szczegół. Z tego co wiem, liście herbaty (jakiejkolwiek, więc tej zapewne też) zawierają sporo aluminium, jednak nie przenika ono do naparu i nie jest przyswajane przez nasz organizm, o ile nie dodamy podczas parzenia cytryny (czy ogólnie czegoś kwaśnego). W przypadku herbaty matcha wypijamy nie tylko sam napar, ale również sproszkowane liście. Tymczasem w żołądku, jak każdy wie, znajduje się kwas. Czy w takiej sytuacji to aluminium nie zostanie rozpuszczone i przyswojone przez organizm? Czy są w ogóle jakieś badania na ten temat?

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.