Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Autorką tekstu jest Joanna Liu Mulan (Liu Mulan Blog)
Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie Rou Gui. Jest to herbata oolong, która swój wyjątkowy intensywny smak i aromat zawdzięcza oczywiście procesowi produkcji. Powstaje on dzięki silnemu paleniu w końcowej fazie produkcji.
Zapraszam was na nietypową relacje z parzenia tej herbaty. Nietypową ponieważ odbyła się ona na drzewie.



Zaczęłam od ogrzania czajnika, następnie umieściłam w nim liście. Aromat jaki wydobył się po wsypaniu liści do dzbanuszka był lekko pikantny, porównałabym go z taką korzenną pikanterią – miał w sobie coś z cynamonu i coś z kardamonu.



Do zaparzenia tej herbaty użyłam wody o temperaturze 96 stopni C, czas pierwszego parzenia to 40 sec. Pierwsze co wyczułam po wzięciu czarki do ust to słodycz, a na drugim planie pojawił się fantastyczny prażony posmak.


Ponieważ herbatę parzyłam na świeżym powietrzu, konieczne było ogrzanie czajniczka podczas drugiego parzenia. To kluczowy element, bez tego herbata zaparzyła by się nie właściwie – w zbyt niskiej temperaturze.


Drugie parzenie, już nieco dłuższe – wydobyło z herbaty równie ciekawy smak i aromat jak przy pierwszym parzeniu. Do tej pory piłam jedynie oolongi o owocowych bądź kwiatowych posmakach. Taki korzenny, to bardzo miła i ciekawa odmiana. Warto dodać, że jedna z potocznych nazw tej herbaty to cinnamon.



Wielokrotnie pisałam już o piciu herbaty jako harmonii człowieka z naturą. Kiedy więc wybierzemy się w plener, aby zaparzyć sobie herbatę, doznania będą jeszcze intensywniejsze niż zazwyczaj. Warto spróbować.


Herbata owocowa róża z limonką 50g – orzeźwiająca i delikatnie słodka
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g – bezkofeinowa alternatywa dla kawy o aromacie palonych ziaren
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g – bezkofeinowa, deserowa herbata o smaku banana i kakao
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g – słoneczna, bezkofeinowa herbata o smaku ananasa i cytryny
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g – świąteczny hit o smaku piernika, karmelu i wanilii
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
238 Produkty
Herbata aromatyzowana
80 Produkty
Herbata zielona matcha
31 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
101 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
36 Produkty
Przeczytaj również
Kenia – herbata kenijska. Historia uprawy herbaty
Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy[...]
sty
Kawa speciality – co to – historia, jak powstała?
Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono[...]
lip
Szkocka herbata za 16 000 PLN okazała się oszustwem. Trwa dochodzenie
Myślę, że o skandale w branży herbacianej niełatwo, tymczasem sytuacja związana z ogrodem herbacianym Wee[...]
paź
Jak zaparzać aeropress? Opinie
Jak zrobić najlepszą kawę z aeropressu? Wygrzej urządzenie. Włóż papierowy filtr do sitka, przelej gorącą[...]
lis
Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 1)
Zapraszamy na pierwszy odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]
cze
Kava kava: jak przygotować, działanie, efekty, skutki uboczne, aktualny stan prawny
Napar z pieprzu metystynowego uspokaja, powoduje delikatną senność, ułatwia zasypianie. Pozwala także zachować jasność umysłu oraz[...]
7 Comments
lut
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]
paź
Herbata ziołowa na alergię: rumianek, parzenie
Rumianek to zioło, o którym każdy słyszał, zapewne znamy jego smak i zapach nie tylko[...]
kwi