Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Autorką tekstu jest Joanna Liu Mulan (Liu Mulan Blog)
Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie Rou Gui. Jest to herbata oolong, która swój wyjątkowy intensywny smak i aromat zawdzięcza oczywiście procesowi produkcji. Powstaje on dzięki silnemu paleniu w końcowej fazie produkcji.
Zapraszam was na nietypową relacje z parzenia tej herbaty. Nietypową ponieważ odbyła się ona na drzewie.



Zaczęłam od ogrzania czajnika, następnie umieściłam w nim liście. Aromat jaki wydobył się po wsypaniu liści do dzbanuszka był lekko pikantny, porównałabym go z taką korzenną pikanterią – miał w sobie coś z cynamonu i coś z kardamonu.



Do zaparzenia tej herbaty użyłam wody o temperaturze 96 stopni C, czas pierwszego parzenia to 40 sec. Pierwsze co wyczułam po wzięciu czarki do ust to słodycz, a na drugim planie pojawił się fantastyczny prażony posmak.


Ponieważ herbatę parzyłam na świeżym powietrzu, konieczne było ogrzanie czajniczka podczas drugiego parzenia. To kluczowy element, bez tego herbata zaparzyła by się nie właściwie – w zbyt niskiej temperaturze.


Drugie parzenie, już nieco dłuższe – wydobyło z herbaty równie ciekawy smak i aromat jak przy pierwszym parzeniu. Do tej pory piłam jedynie oolongi o owocowych bądź kwiatowych posmakach. Taki korzenny, to bardzo miła i ciekawa odmiana. Warto dodać, że jedna z potocznych nazw tej herbaty to cinnamon.



Wielokrotnie pisałam już o piciu herbaty jako harmonii człowieka z naturą. Kiedy więc wybierzemy się w plener, aby zaparzyć sobie herbatę, doznania będą jeszcze intensywniejsze niż zazwyczaj. Warto spróbować.


Najlepszy kubek do parzenia herbaty zielono-różowy matowo-błyszczący 0,35 l – elegancki zestaw z zaparzaczem i pokrywką
Najlepszy kubek do parzenia herbaty ciemnoczerwony błyszczący 0,35 l – elegancja & złoty zaparzacz
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g – bezkofeinowa alternatywa dla kawy o aromacie palonych ziaren
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g – bezkofeinowa, deserowa herbata o smaku banana i kakao
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g – słoneczna, bezkofeinowa herbata o smaku ananasa i cytryny
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g – świąteczny hit o smaku piernika, karmelu i wanilii
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
238 Produkty
Herbata aromatyzowana
80 Produkty
Herbata zielona matcha
31 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
101 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
36 Produkty
Przeczytaj również
Narzędzia do gongfu cha, ceremonii herbaty. Do czego służą akcesoria?
Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich.[...]
kwi
Herbata w Turcji
Turcja w kwestii aromatycznych napojów niemal automatycznie kojarzy się z kawą. Parzona „po turecku”, gęsta[...]
mar
Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroku, lecz także w[...]
sty
Hojicha – prażona japońska herbata
Hojicha to chyba najbardziej znana prażona japońska herbata. Należy zauważyć, że proces podprażania jest to[...]
1 Comments
sty
Dilmah Pure Green recenzja, opinie
Miałem nadzieję, że kto jak kto ale Dilmah wypuszcza raczej przyzwoite herbaty, a czasami udaje[...]
kwi
80% yerba mate na rynku niezdane do picia? Komentarz Czajnikowy.pl
Dalecy jesteśmy od bagatelizowania zagrożenia metalami ciężkimi w mate, ale uważamy, że obawy są przesadzone.[...]
2 Comments
sty
Najpopularniejsze kwiatowe dodatki do herbaty
Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu[...]
kwi
Herbata zielona Hojicha Isecha, opinie
Prażenie liści zielonej herbaty za każdym razem daje zaskakujące efekt. Nawet zagorzali przeciwnicy zielonej herbaty[...]
lis