Jak zrobić terere, jak zrobić yerba mate na zimno?
Tradycyjne terere powinno się przyrządzać w Guampa, czyli w rogu lub kopycie bydlęcym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby taką Yerba Mate zaparzyć na zimno w kubku czy szklance. Wystarczą nam: kostki lodu, zimna woda, bombilla i oczywiście Yerba Mate.

- Do naczynia wsypujemy Yerba Mate (najlepiej o połowę więcej niż podczas naszego przeciętnego parzenia na ciepło).
- Yerba Mate zasypujemy kostkami lodu (im więcej tym lepiej).
- Wkładamy naszą bombillę zatykając palcem górny otwór (ten, przez który będziemy zaraz pić).
- Całość zalewamy zimną wodą.
- Puszczamy palec i terere jest już gotowe. Już po minucie możemy śmiało delektować się naszym zmrożonym napojem.
Yerba Mate na zimno parzy się bardzo dobrze i daje pełnowartościowy napar, pełen witamin i kofeiny. Terere swoimi właściwościami w ogóle nie odstaje od Yerba Mate zalanej 70-80*C wodą.
Do terere możemy śmiało dodać plasterki cytryny lub limonki. Można zimną wodę nawet trochę posłodzić, wtedy nasz napój oprócz pobudzenia i witamin, będzie dostarczał nam energię w postaci węglowodanów.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
232 Produkty
Herbata aromatyzowana
80 Produkty
Herbata zielona matcha
27 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Zielona herbata na kamienie nerkowe. Picie herbaty niszczy kamienie nerkowe
Picie herbaty może zapobiegać tworzeniu się bolesnych kamieni nerkowych. Badania pokazują, że związki zawarte w[...]
1 Comments
sty
Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska
Co kraj to obyczaj. Okazuje się także, że co kraj to yerba mate. Nie trzeba[...]
1 Comments
lis
Kombucha – jak zrobić grzyb herbaciany?
Przygotowujemy napar z naszej ulubionej herbaty. Może to być dowolna mieszanka lub herbata czysta w[...]
kwi
Wietnamska herbata
Czas wojen odcisnął piętno na przemyśle herbacianym. Najpierw wojna Indochińska, a później wojna Wietnamska sprawiły,[...]
mar
Herbata zielona Aracha
Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści. Jedynej[...]
mar
Przegląd yerba mate: Playadito (ostrokrzew paragwajski), opinie
Smak i aromat yerba mate z kooperatywy Liebig dla wielu osób pozostawia sporo do życzenia.[...]
sie
Czarna herbata Keemun Mao Feng, rodzaje, historia
W Chinach herbata Keemun również cieszy się wielkim uznaniem ponieważ jest zaliczana do wielkiej dziesiątki[...]
1 Comments
sty
Nestea Lemon Light: opinie, recenzja
Nestea Light Lemon ma przyjemny lekko brązowy kolor… niestety na tym kończą się przyjemności. Chyba,[...]
kwi