ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak zrobić terere, jak zrobić yerba mate na zimno?

Tradycyjne terere powinno się przyrządzać w Guampa, czyli w rogu lub kopycie bydlęcym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby taką Yerba Mate zaparzyć na zimno w kubku czy szklance. Wystarczą nam: kostki lodu, zimna woda, bombilla i oczywiście Yerba Mate.

Yerba mate po paragwajsku - jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?
Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?
  • Do naczynia wsypujemy Yerba Mate (najlepiej o połowę więcej niż podczas naszego przeciętnego parzenia na ciepło).
  • Yerba Mate zasypujemy kostkami lodu (im więcej tym lepiej).
  • Wkładamy naszą bombillę zatykając palcem górny otwór (ten, przez który będziemy zaraz pić).
  • Całość zalewamy zimną wodą.
  • Puszczamy palec i terere jest już gotowe. Już po minucie możemy śmiało delektować się naszym zmrożonym napojem.

Yerba Mate na zimno  parzy się bardzo dobrze i daje pełnowartościowy napar, pełen witamin i kofeiny. Terere swoimi właściwościami w ogóle nie odstaje od Yerba Mate zalanej 70-80*C wodą.

Do terere możemy śmiało dodać plasterki cytryny lub limonki. Można zimną wodę nawet trochę posłodzić, wtedy nasz napój oprócz pobudzenia i witamin, będzie dostarczał nam energię w postaci węglowodanów.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przegląd yerba mate: Kraus (ostrokrzew paragwajski), opinie

W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje[...]

Genialny trik na lato — yerba mate na rowerze!

Genialny trik na lato — yerba mate na rowerze! Zaparzacz typu jajko często bywa krytykowany,[...]

Najpopularniejsze kwiatowe dodatki do herbaty

Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu[...]

Jak używać zaparzacza, zaparzacz jajko

W wielu przypadkach taki zaparzacz jest polecany przez obsługę do każdej herbaty, bo jest niedrogi[...]

TBC 2015 Tea Brewers Cup 2015 Mistrzostwa w parzeniu herbaty, relacja

Zapraszamy do obejrzenia relacji z ogólnopolskich mistrzostw w parzeniu herbaty organizowanych co roku przez Czajnikowy.pl.[...]

2 Comments

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]

Dlaczego warto pić herbatę? 13 powodów

Na początku upewnij się, że pijesz herbatę, czyli napar z liści herbaty Camellia sinensis. Jesteś[...]

Wanilia: właściwości. Wanilia przyprawa do herbaty

Laski wanilii wszyscy znamy. Znamy też jej charakterystyczny aromat, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.