Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie
Herbata Lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona, bardzo nietypowa.
Herbatę wędzoną parzymy oczywiście wrzątkiem bo to herbata czarna. Około 2-3 minut w zależności jak kto lubi.
Najpierw trzeba zacząć od: słowa souchong, bo słowo lapsang oznacza właśnie tę herbatę. Souchong to jest oznaczenie jakości herbaty oznacza to, że do wykonania tej herbaty zostały użyte listki czwarty i piąty na gałązce czyli listki już grube, mięsiste no i nie mające tylu olejków eterycznych, substancji aromatycznych tak, że uważane za gorsze.

Fermentacja odbywa się aż do końca czyli do całkowitego zczernienia liści stą taki bardzo intensywny czarny kolor suszu. Jest to pelna 100 % praktycznie fermentacja niższej jakości liści. To właśnie souchong, a słowo lapsang oznacza właśnie herbatę wędzoną. Do wędzenia używa się tutaj drewna sosnowego albo cedrowego. Ważne, aby było to drewno żywiczne, stąd charakterystyczny aromat. Bardzo typowa wędzonka, nie do pomylenia. Nawet jeśli ktoś nie jest znawcą herbaty to tą bez pudła zawsze się rozpozna. No aż się chce zapalić do tego cygaro.
Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś innego. Jest określana jako herbata prawdziwie męska. Skąd się to wzięło? Otóż wielkim miłośnikiem tej herbaty był Winston Churchil, który bardzo lubił palić cygara i trochę mu się ta herbata z tym kojarzyła. Powiedzmy coś między cygarem a whiskey. Tak opisywał tę herbatę i jako wielki miłośnik bardzo ją promował. W Chinach mają na ten temat trochę inne zdanie, tam uważa się, że jest to herbata na zachód. Sami Chińczycy nie cenią jej bardzo no i też nie uprawia się jej tam skąd ona się wywodzi oryginalnie.

Herbata pochodzi z gór Wuji i powstała przypadkiem jak to wiele wynalazków. W dynasti Quing przez te góry wędrowały wojska no i w czasie przemarszu wojsk raczej nie można było się niczym zajmować stąd opóźnił się proces suszenia herbaty no a że Chińczykom się spieszyło z tym to postanowili przyśpieszyć naturalny proces suszenia herbaty przez podgrzewanie na ogniu no i użyli do tego obficie rosnących tam sosen stąd no powstała herbata o takim typowym wędzonym smaku. No a okazało się, że jest dobra no i można wykonywać ją szybciej przygotowywać niż klasycznie herbatę stąd proces ten zyskał popularność.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
80 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie
Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]
1 Comments
cze
4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości
Kupując zieloną herbatę Matcha, warto wiedzieć czym różni się wysokiej jakości Matcha od tej niskiej[...]
1 Comments
lip
Imbir: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty #2
Dzięki zawartości olejków eterycznych imbir posiada swój charakterystyczny, odświeżający i lekko cytrynowy aromat. Działa rozgrzewająca[...]
1 Comments
lut
Kofeina w herbacie. Wpływ kofeiny na zdrowie
Chociaż kawa utrzymuje cię na nogach, herbata pomaga zachować spokój i koncentrację. Udowodniono, że teanina[...]
lut
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh: część 2
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh. Pu-erh czerwona herbata rodzaje przygotowanie.
kwi
Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?
Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać[...]
4 Comments
lut
Herbata Darjeeling. Porównanie herbat z Darjeeling
Dzisiaj chciałabym porównać ze sobą trzy herbaty darjeeling. Pierwsza z nich to herbaciany prezent, kupiony[...]
paź
Herbata zielona Pi Lo Chun, chińska herbata zielona
Zielona herbata Pi Lo Chun znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun zaliczana[...]
lip