Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie
Herbata Lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona, bardzo nietypowa.
Herbatę wędzoną parzymy oczywiście wrzątkiem bo to herbata czarna. Około 2-3 minut w zależności jak kto lubi.
Najpierw trzeba zacząć od: słowa souchong, bo słowo lapsang oznacza właśnie tę herbatę. Souchong to jest oznaczenie jakości herbaty oznacza to, że do wykonania tej herbaty zostały użyte listki czwarty i piąty na gałązce czyli listki już grube, mięsiste no i nie mające tylu olejków eterycznych, substancji aromatycznych tak, że uważane za gorsze.
Fermentacja odbywa się aż do końca czyli do całkowitego zczernienia liści stą taki bardzo intensywny czarny kolor suszu. Jest to pelna 100 % praktycznie fermentacja niższej jakości liści. To właśnie souchong, a słowo lapsang oznacza właśnie herbatę wędzoną. Do wędzenia używa się tutaj drewna sosnowego albo cedrowego. Ważne, aby było to drewno żywiczne, stąd charakterystyczny aromat. Bardzo typowa wędzonka, nie do pomylenia. Nawet jeśli ktoś nie jest znawcą herbaty to tą bez pudła zawsze się rozpozna. No aż się chce zapalić do tego cygaro.
Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś innego. Jest określana jako herbata prawdziwie męska. Skąd się to wzięło? Otóż wielkim miłośnikiem tej herbaty był Winston Churchil, który bardzo lubił palić cygara i trochę mu się ta herbata z tym kojarzyła. Powiedzmy coś między cygarem a whiskey. Tak opisywał tę herbatę i jako wielki miłośnik bardzo ją promował. W Chinach mają na ten temat trochę inne zdanie, tam uważa się, że jest to herbata na zachód. Sami Chińczycy nie cenią jej bardzo no i też nie uprawia się jej tam skąd ona się wywodzi oryginalnie.
Herbata pochodzi z gór Wuji i powstała przypadkiem jak to wiele wynalazków. W dynasti Quing przez te góry wędrowały wojska no i w czasie przemarszu wojsk raczej nie można było się niczym zajmować stąd opóźnił się proces suszenia herbaty no a że Chińczykom się spieszyło z tym to postanowili przyśpieszyć naturalny proces suszenia herbaty przez podgrzewanie na ogniu no i użyli do tego obficie rosnących tam sosen stąd no powstała herbata o takim typowym wędzonym smaku. No a okazało się, że jest dobra no i można wykonywać ją szybciej przygotowywać niż klasycznie herbatę stąd proces ten zyskał popularność.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata z odchodów robaków
Istnieje pewna herbata, która budzi mieszane uczucia nawet wśród zaprawionych herbaciarzy. Jest to jedna z[...]
wrz
Herbaciania White Monkey Rybnik
Herbaciania White Monkey Rybnik dane kontaktowe: telefon: 502 488 747, adres: Rybnik, ul. Kościuszki 62/1
Zalety zielonej herbaty, zielona herbata właściwości lecznicze
Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być[...]
mar
Herbata Dilmah Zielona Herbata z Kwiatami Jaśminu, opinie
Jeśli lubicie herbatę jaśminową to nie będziecie zawiedzeni, jeśli jednak chcielibyście się przekonać do tego[...]
lip
6 najlepszych sposobów na parzenie herbaty
W Polsce kultura herbaciana nigdy nie święciła wielkich triumfów, nie miała okazji się rozwinąć i[...]
kwi
Ile kosztuje przygotowanie herbaty w domu: koszt wody i jej zagotowania
Zastanawialiście się ile kosztuje zagotowanie 1 litra wody z kranu, aby przygotować herbatę? A ile[...]
lut
Jak powinno się parzyć herbatę?
Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest[...]
lip
Herbata w Turcji. Turecka herbata
Produkcję herbaty rozpoczęto w 1888 roku, lecz z niewielkim sukcesem. Dopiero pod koniec lat trzydziestych[...]
kwi