Herbata kiszona Lahpet
Mjanma to obecna nazwa Birmy, niewielkiego kraju w południowo-wschodniej Azji. Herbata ma tam długą tradycję, chociaż spożywana jest w sposób odmienny od tego, jaki znamy z zachodu i innych krajów Azjatyckich.
Co takiego robi się z herbatą w Mjanmie?
Herbatę kisi się jak kapustę, a następnie zjada podobnie jak naszą kapustę. Popularne są sałatki z różnymi dodatkami, bazujące na kiszonej herbacie zwanej lahpet. Birma to jeden z nielicznych krajów stosujących w swej kuchni kiszone lub marynowane liście herbaty, a z całą pewnością jedynym, gdzie potrawa ta miałaby wręcz rangę dania narodowego. Wielką miłość Birmańczyków do lahpetu ilustruje znane przysłowie birmańskie:
Spośród wszystkich owoców najlepsze jest mango, spośród wszystkich mięs najlepsza jest wieprzowina, spośród wszystkich liści najlepszy jest lahpet.
W Birmie produkuje się rocznie między 60 a 70 tysięcy ton herbaty, z czego aż 20 % to właśnie herbata kiszona lub marynowana. Przeznaczona nie do parzenia, lecz do zjedzenia w różnych potrawach.
Jak produkuje się herbatę kiszoną Lahpet?
Sama produkcja lahpetu nie jest skomplikowana. Świeże liście podgrzewa się na parze wodnej, a następnie umieszcza w specjalnych bambusowych kadziach, często wkopanych w ziemię, gdzie mokra zostaje obciążona i ściśnięta. W ten sposób herbata pozostaje do czasu, aż ukisi się dostatecznie. Na uwagę zasługuje fakt, że do kiszenia wybiera się najlepsze i najmłodsze liście. Liście gorszej jakości zostają przeznaczone do suszenia i przygotowywania naparu do picia.
Jak serwuje się herbatę kiszoną Lahpet?
Lahpet podaje się w dwóch postaciach. Jedna z nich to danie codzienne. Tam spożywa się liście herbaty, czy to w charakterze sałatki, czy jako jeden ze składników potraw. Druga wersja świąteczna to lahpet podany w specjalny sposób. Używa się do tego celu wyjątkowego talerza z pokrywą, który jest podzielony na kilka części jak tort. Z tą różnicą, że na środku znajduje się okrągła część zarezerwowana właśnie dla kiszonych liści herbacianych. Pozostałe komory wypełnione są innymi przekąskami pasującymi do herbaty czyli smażonym czosnkiem, kawałkami krewetek, smażonymi larwami chrząszcza, smażonymi orzechami, imbirem, kokosem, groszkiem i tostami. Taka świąteczna potrawa jest używana również w obchodach świąt jako jałmużna dla mnichów oraz ofiara dla bóstw. Inną jeszcze formą lahpetu jest sałatka, która składa się ze wszystkich składników lahpetu świątecznego pomieszanych razem z dodatkiem warzyw i sosów. Ciekawostką jest fakt, że lahpet uważany był w Birmie jako danie przyjaźni. Po skończonych bitwach i rozwiązanych zatargach zawsze jadano lahpet. Również gdy sąd kończył obrady serwowano narodowe danie. Zjedzenie go oznaczało przyjęcie werdyktu sądu. Zdjęcie: Wikipedia

Herbata rooibos honeybush relaksująca bez aromatów 50g – naturalna, bezkofeinowa herbata z miodokrzewu i rooibosa
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g – bezkofeinowa alternatywa dla kawy o aromacie palonych ziaren
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g – bezkofeinowa, deserowa herbata o smaku banana i kakao
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g – słoneczna, bezkofeinowa herbata o smaku ananasa i cytryny
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g – świąteczny hit o smaku piernika, karmelu i wanilii
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
236 Produkty
Herbata aromatyzowana
80 Produkty
Herbata zielona matcha
31 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
101 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
36 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Wiadomości: marzec/kwiecień
William Eliss School – prestiżowa angielska szkoła rozpoczęła nową akcję rekrutacyjną dla swoich studentów sinologii.[...]
kwi
Yerba mate i piwo, Yerba mate Cerveza
Czy można łączyć alkohol i Yerba Mate? Czy Yerba Mate i piwo to połączenie szkodliwe[...]
mar
Kalorie w świątecznej herbacie
Herbata na święta, herbata na zimę. Zdecydowanie przepraszamy się z gorącym kubkiem, nawet jeśli zaniedbywaliśmy[...]
gru
Gaiwan – jak parzyć herbatę w stylu gongfu i co warto wiedzieć
Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć, że to oznaka zaawansowanego miłośnika herbaty. Używanie[...]
kwi
Targi Tea & Coffee World Cup 2016 Kraków, relacja foto & wideo
W dniach 10-12 maja 2016 roku w Krakowie w hali Expo Kraków odbyły się targi[...]
maj
Najlepsza Yerba Mate na początek
W zależności od tego na którym krańcu Polski mieszkacie, w najbliższych herbaciarniach i sklepach z[...]
lip
Jak zaparzyć yerba mate krok po kroku
Parzenie yerba mate jest dużo prostsze niż mogłoby się wydawać i łatwo wchodzi w nawyk.[...]
cze
Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę
Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na[...]
lip