ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata pod względem zdrowotnym jest szczególnie ceniona za dużą zawartość katechin, czyli najmocniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które pozwalają długo cieszyć się nam zdrowiem i młodością.

Czy dodawanie mleka do herbaty wpływa na ilość katechin?

W 1998 roku naukowcy w Holandii na zlecenie Unilevera przeprowadzili badanie mające na celu sprawdzić, czy dodawanie mleka do herbaty wpływa na końcową ilość przeciwutleniaczy. Badanie, do którego użyto herbaty czarnej marki własnej Unilevera (a więc herbaty przeznaczonej na rynek masowy) wykazało, że dodawanie mleka do herbaty nie ma wpływu na ilość katechin, a więc zarówno herbata z mlekiem jak i bez jest tak samo zdrowa.

Herbata zielona Ceylon OP Indulgashinna organiczna
Herbata zielona Ceylon OP Indulgashinna organiczna

Musimy pamiętać, że najwięcej antyoksydantów posiada herbata zielona. Działanie przeciwutleniaczy w herbacie zielonej może być nawet 6 razy silniejsze niż herbaty czarnej.

(Źródło: M. Serafini et al, In vivo antioxidant effect of green and black tea in man, European Journal of Clinical Nutrition, 1996, 50,1, 28-32)

Naukowcy w Niemczech w 2013 roku postanowili sprawdzić działanie herbaty zielonej bez i z dodatkiem mleka. Badanie zostało przeprowadzone na 24 kobietach w podobnym wieku, o podobnym stanie zdrowia (BMI, ilości hemoglobiny we krwi). Okazało się, że po dodaniu mleka do zielonej herbaty, ilość wchłoniętych katechin do krwi zmalała o 25%, a EGCG (najsilniejsza ze wszystkich katechin) obniżyła się nawet o 58%. Do badania użyto również mleka sojowego, ale efekty były bardzo zbliżone (ilość wchłoniętych antyoksydantów drastycznie zmniejszyła się).

(Źródło: S. Egert et al, Simultaneous ingetsion of dietary proteins reduces the bioavaialbility of galloyalated catechins from green tea in humans, European Journal of Nutrition, 2013, 52: 281-288)

Wnioski nasuwają się same. Przede wszystkim należy pamiętać, że najzdrowsza jest herbata zielona (ma dużo więcej antyoksydantów niż czarna), dlatego najlepiej znosi dodawanie mleka. Picie herbaty z mlekiem na pewno nam nie zaszkodzi, jednak nie powinniśmy go dodawać na co dzień. Bo po co pozbawiać się dobrych właściwości herbaty?

Tekst po polsku na podstawie: teaguardian.com/tea-health/adding-milk-to-tea-good-for-health-or-not-1.html

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z odchodów robaków – czym jest chong shi cha?

Chong shi cha – chińska herbata z odchodów robaków Istnieje pewna herbata, która budzi mieszane[...]

Angielska tradycja picia herbaty. Five o’clock tradycyjna angielska herbata

Każdy słyszał o słynnym angielskim five o’clock'u jak i o angielskiej miłości do herbaty. Wieść[...]

Dlaczego herbata jest gorzka?

Zawartość substancji gorzkich w herbacie zależy od wielu czynników, ponieważ wynika z różnej ilości kofeiny[...]

Jak powinno się parzyć herbatę?

Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Rooibosa domowym sposobem

Rooibos bardzo dobrze nawadnia nasz organizm, dlatego w lecie dobrze sobie zaparzyć to afrykańskie zioło,[...]

Rozgrzewająca herbata na zimę. Przepisy na zimową herbatę z cytryną, goździkami, kardamonem, imbirem; jak zrobić?

Kiedy za oknem zimno i mroźno, dobrze jest rozgrzać się ciepłą herbatą. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy[...]

Herbaty o nazwach, których nie znacie. Poradnik

Potrafimy nazwać kolory herbaty, choć nie zawsze jest to takie oczywiste i jednoznaczne. Nie sprawia[...]

Herbata uspokajająca. Herbata relaksująca. Najlepsza herbata na uspokojenie

Jeżeli poszukujecie herbaty, która was uspokoi, wyciszy i będzie świetną propozycją na skołatane nerwy wieczorem,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Zostaw nam swój e-mail. Odezwiemy się, gdy produkt wróci na stan. Bez spamu, obiecujemy.