ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata pod względem zdrowotnym jest szczególnie ceniona za dużą zawartość katechin, czyli najmocniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które pozwalają długo cieszyć się nam zdrowiem i młodością.

Czy dodawanie mleka do herbaty wpływa na ilość katechin?

W 1998 roku naukowcy w Holandii na zlecenie Unilevera przeprowadzili badanie mające na celu sprawdzić, czy dodawanie mleka do herbaty wpływa na końcową ilość przeciwutleniaczy. Badanie, do którego użyto herbaty czarnej marki własnej Unilevera (a więc herbaty przeznaczonej na rynek masowy) wykazało, że dodawanie mleka do herbaty nie ma wpływu na ilość katechin, a więc zarówno herbata z mlekiem jak i bez jest tak samo zdrowa.

Herbata zielona Ceylon OP Indulgashinna organiczna
Herbata zielona Ceylon OP Indulgashinna organiczna

Musimy pamiętać, że najwięcej antyoksydantów posiada herbata zielona. Działanie przeciwutleniaczy w herbacie zielonej może być nawet 6 razy silniejsze niż herbaty czarnej.

(Źródło: M. Serafini et al, In vivo antioxidant effect of green and black tea in man, European Journal of Clinical Nutrition, 1996, 50,1, 28-32)

Naukowcy w Niemczech w 2013 roku postanowili sprawdzić działanie herbaty zielonej bez i z dodatkiem mleka. Badanie zostało przeprowadzone na 24 kobietach w podobnym wieku, o podobnym stanie zdrowia (BMI, ilości hemoglobiny we krwi). Okazało się, że po dodaniu mleka do zielonej herbaty, ilość wchłoniętych katechin do krwi zmalała o 25%, a EGCG (najsilniejsza ze wszystkich katechin) obniżyła się nawet o 58%. Do badania użyto również mleka sojowego, ale efekty były bardzo zbliżone (ilość wchłoniętych antyoksydantów drastycznie zmniejszyła się).

(Źródło: S. Egert et al, Simultaneous ingetsion of dietary proteins reduces the bioavaialbility of galloyalated catechins from green tea in humans, European Journal of Nutrition, 2013, 52: 281-288)

Wnioski nasuwają się same. Przede wszystkim należy pamiętać, że najzdrowsza jest herbata zielona (ma dużo więcej antyoksydantów niż czarna), dlatego najlepiej znosi dodawanie mleka. Picie herbaty z mlekiem na pewno nam nie zaszkodzi, jednak nie powinniśmy go dodawać na co dzień. Bo po co pozbawiać się dobrych właściwości herbaty?

Tekst po polsku na podstawie: teaguardian.com/tea-health/adding-milk-to-tea-good-for-health-or-not-1.html

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate Aguantadora. Przegląd marek yerba mate

Na pytanie o to, czym jest dla Argentyńczyka yerba matę Cristha Arnzten odpowiada, że mate[...]

Ice Tea ze sklepu Lipton, Nestea opinie, recenzje

Wzięliśmy pod lupę mrożone herbaty, które stoją w sklepowych lodówkach. Napoje te są ogólnie smaczne,[...]

Herbata zielona Pi Lo Chun, chińska herbata zielona

Zielona herbata Pi Lo Chun znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun zaliczana[...]

Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym

Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie[...]

Herbata po fryzyjsku ze słodką śmietaną i cukrem kandyzowanym

Przygotowanie herbaty po fryzyjsku jest stosunkowo łatwe. Wystarczy przygotować mocny napar herbaty, biały cukier kandyzowany[...]

Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis

Do przygotowania pysznego syropu z czarnego bzu, który będzie świetnym dodatkiem do mrożonej herbaty potrzebujemy:[...]

Czym różnią się kultywary herbaty? Test smaku japońskiej Arachy

Gdy zagłębiamy się w świat herbaty wcześniej czy później trafiamy na słowo kultywar, które budzi[...]

Herbata zielona Sakura – atlas herbaty

Słowo sakura odnosi się w Japonii do słynnego wiśniowego drzewa oraz jego kwiatu, który jest[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Zostaw nam swój e-mail. Odezwiemy się, gdy produkt wróci na stan. Bez spamu, obiecujemy.