ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Sencha

Japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki swej dobrej jakości i stosunkowo niewysokiej cenie. Stanowi 80% produkcji herbaty w Japonii. Nazwa i jednolity proces produkcji został określony w 1738 roku.

Herbatę Sencha produkuje się w Japonii z liści pochodzących z różnych zbiorów, najbardziej cenione jednak są herbaty pochodzące ze zbioru shincha czyli wiosennego, który tradycyjnie rozpoczyna się 88 dnia po przesileniu zimowym i kończy się z końcem maja.

Najlepsza i najbardziej ceniona sencha to sencha superior first flush. Czyli pochodząca z pierwszego wiosennego zbioru. Proces produkcji herbaty sencha jest charakterystyczny dla herbat japońskich. Proces fermentacji jest powstrzymany w skutek sparzenia liści parą wodną. Następnie herbata jest suszona i zwijana wzdłuż w charakterystyczne podłużne igły.

Sencha polecana jest ze względu na swe zdrowotne własności. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i witamin. Wspomaga procesy trawienne oraz obniża poziom cukru we krwi. Reguluje także wydzielanie żółci i poprawia apetyt. Wspomaga odchudzanie. Powszechnie senche, zwłaszcza chińską można spotkać w mieszankach aromatyzowanych ze względu na wyraźny smak naparu, którego nie tłumią dodatki oraz stosunkowo przystępną cenę.

Parzenie herbaty sencha jest różne w zależności od gatunku. Standardowo herbatę japońską parzy się wodą chłodniejszą 60-70 stopni Celsjusza w przeciągu 1-2 minut. Sencha chińska parzy się standardowo jak na herbaty chińskie czyli wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza w przeciągu 2-3 minut .

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata Big-Active (Bio-Active) Pu-erh z cytryną, Oxalis Pu-erh Fitness: porównanie, recenzja, opinie

Herbata Big-Active (Bio-Active) Pu-erh z cytryną vs Oxalis Pu-erh Fitness. Sprawdziliśmy te dwie herbaty w[...]

Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną

Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z[...]

Czarka energetycznej herbaty

Według medycyny chińskiej, każdy płyn czy pokarm posiada w sobie jakąś wartość energetyczną. Mamy jesień,[...]

Yerba mate czym jest? Opinie na temat Yerba mate

Yerba mate to wiecznie zielona roślina z Ameryki Południowej, która wywodzi się z obszaru podzielonego[...]

Napar z konopi: parzenie, opinie

Konopie to dość kontrowersyjna roślina, która trafiła do nas z Azji. Obecnie najmocniej kojarzona jest[...]

Herbata dla niemowląt

Ważnym i cenionym przez młode matki naparem jest rooibos. Czerwonokrzew afrykański uchodzi za całkowicie bezpieczny[...]

Czym różni się parzenie herbaty po turecku a herbata z samowara?

Technik parzenia herbaty jest wiele i trudno się spierać co do tego czy są poprawne[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.