ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Sencha

Japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki swej dobrej jakości i stosunkowo niewysokiej cenie. Stanowi 80% produkcji herbaty w Japonii. Nazwa i jednolity proces produkcji został określony w 1738 roku.

Herbatę Sencha produkuje się w Japonii z liści pochodzących z różnych zbiorów, najbardziej cenione jednak są herbaty pochodzące ze zbioru shincha czyli wiosennego, który tradycyjnie rozpoczyna się 88 dnia po przesileniu zimowym i kończy się z końcem maja.

Najlepsza i najbardziej ceniona sencha to sencha superior first flush. Czyli pochodząca z pierwszego wiosennego zbioru. Proces produkcji herbaty sencha jest charakterystyczny dla herbat japońskich. Proces fermentacji jest powstrzymany w skutek sparzenia liści parą wodną. Następnie herbata jest suszona i zwijana wzdłuż w charakterystyczne podłużne igły.

Sencha polecana jest ze względu na swe zdrowotne własności. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i witamin. Wspomaga procesy trawienne oraz obniża poziom cukru we krwi. Reguluje także wydzielanie żółci i poprawia apetyt. Wspomaga odchudzanie. Powszechnie senche, zwłaszcza chińską można spotkać w mieszankach aromatyzowanych ze względu na wyraźny smak naparu, którego nie tłumią dodatki oraz stosunkowo przystępną cenę.

Parzenie herbaty sencha jest różne w zależności od gatunku. Standardowo herbatę japońską parzy się wodą chłodniejszą 60-70 stopni Celsjusza w przeciągu 1-2 minut. Sencha chińska parzy się standardowo jak na herbaty chińskie czyli wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza w przeciągu 2-3 minut .

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak parzyć żółtą herbatę, właściwości, pochodzenie, produkcja żółtej herbaty

Herbata żółta wywodzi się z Chin, jak większość herbat. Dlaczego żółta? Jedni uważają, że chińczykom[...]

Ekskluzywna herbata, segment herbat specialty

Wiele osób uważa, że herbata ekspresowa to „ta zwykła”, a sypana to „ta lepsza”. Często[...]

Napój izotoniczny z herbaty. Herbata zielona Long Jing na zimno

Long Jing już sam z siebie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dlatego swój napój izotoniczny[...]

Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę

Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na[...]

Od kiedy można pić kawę? Czy 12,13,14,15 latek może pić kawę?

W powszechnej opinii panuje przeświadczenie, że kawa to napój dorosłych. Będąc dzieckiem wielu z nas[...]

London Fog, przepis na herbatę London Fog

Herbatę London Fog przygotowuje się na bazie Earl Grey'a, syropu waniliowego i mleka. Należy zaparzyć[...]

1 Comments

Angielska tradycja picia herbaty. Five o’clock tradycyjna angielska herbata

Każdy słyszał o słynnym angielskim five o’clock'u jak i o angielskiej miłości do herbaty. Wieść[...]

Bodhidharma

Legenda głosi, że Bodhidharma miał problemy z zasypianiem w czasie całonocnych medytacji. Jako, że uważał[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.