Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?
Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz
Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces jej wypalania jest owiana tajemnicą. W dzisiejszych czasach specjaliści z tej dziedziny wiedzą jednak, że dzielenie się ową wiedzą to podstawa w budowaniu zaufania w relacji z klientem. Bardzo dokładna wiedza na ten temat i dzielenie się nią to wizytówka i gwarancja jakości oferowanego produktu.
Wyróżniamy trzy główne sposoby obróbki owoców kawy pozwalające na uzyskanie szlachetnych ziaren Coffea Arabica, które proponujemy naszym klientom. Każdy z tych sposobów wpływa na smak i aromat kawy, którą delektujemy się po zaparzeniu:
Obróbka kawy na mokro (ang. wet-process)
Owoce kawowca myje się w basenach z wodą i poddaje procesowi fermentacji, dzięki czemu łatwiej i szybciej można wyłuskać z nich ziarna. Metoda ta jest droga i najczęściej stosowana do kawy specialty. Uzyskana w ten sposób kawa jest w smaku rześka, czysta i owocowa. Często charakteryzuje się przyjemną kwasowością podobną do kwasowości wysokiej klasy win białych.
Obróbka kawy na sucho. Obróbka naturalna (ang. dry-process)
Historycznie najstarsza metoda, która polega na suszeniu owoców kawowca na matach lub stołach w pełnym słońcu właśnie po to by suchą skórkę i miąższ owoców łatwiej usunąć z ziarna. Uzyskana w ten sposób kawa jest w smaku słodka, gładka i zarazem pełna. Jej smak przypomina wykwintną czekoladę lub koniak.
Obróbka pulped-natural/honey process
Metoda pośrednia dwóch powyższych, w której pierwszy etap pozbycia się skórki owoców pochodzi z obróbki na mokro, a drugi z metody na sucho w celu usunięcia miąższu z ziarna kawy. Napar z ziaren kawy uzyskanej w ten sposób jest bardzo słodki, pełny z delikatną kwaskowatością. W smaku i aromacie przypomina często owocowy kompot lub napar z suszu owocowego.
W zależności od metody uzyskania surowych ziaren kawy i ich pochodzenia w różny sposób należy je wypalić. Mistrz tej ceremonii + roast master wie na jaki kolor ją uprażyć. Zbyt mocne (w czasie powyżej 15 minut w temperaturze powyżej 200 st. Celsjusza) wypalanie kawy spowoduje, że będzie ona bardzo goryczkowa w smaku. Zbyt krótkie wypalanie może doprowadzić do tego, że smak i aromat naparu będzie płytki, szorstki i nierozwinięty.
Każda kawa jest wyjątkowa i wymaga odpowiedniego sposobu obróbki i wypalania w piecu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Parzenie kawy a temperatura wody
Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]
2 Comments
paź
Herbata Big-Active (Bio-Active) Zielona z Pigwą, Oxalis Zielona Pigwa-Cytryna: recenzja, test, opinie
Herbata Big-Active (Bio-Active) Zielona z Pigwą vs Oxalis Zielona Pigwa-Cytryna! Sprawdziliśmy jakość liści, kolor herbaty,[...]
kwi
Oznaczenie liści herbaty
Co oznaczają litery na opakowaniu herbaty? Na opakowaniach herbaty często można znaleźć oznaczenie literowe mówiące[...]
mar
Yerba mate chimarrao po brazylijsku – jak poprawnie parzyć?
Mate po Brazylijsku. Czyli erva mate lub chimarrao to mate drobna i pita w szczególny[...]
1 Comments
lip
Czym jest herbateizm? Filozofia herbaty
Pierwotnie herbata była traktowana jako lek, dopiero w XV wieku w Japonii picie tego złotego[...]
kwi
Zielona czy czerwona herbata na odchudzanie?
Badając osoby z nadwagą, którym wprowadzono do diety ekstrakt herbaty pu-erh dowiedziono, że samo jej[...]
wrz
Czystek. Herbata z Czystka. Jak oczyścić się Czystkiem?
Czystek jest najbogatszym źródłem polifenoli, należących do grupy substancji roślinnych wykazujących aktywność przeciw-utleniającą, które wspierają[...]
paź
Matcha zielona herbata. Herbata odmładzająca z Japonii
Matcha to sproszkowana zielona herbata. Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha.[...]
maj