ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces jej wypalania jest owiana tajemnicą. W dzisiejszych czasach specjaliści z tej dziedziny wiedzą jednak, że dzielenie się ową wiedzą to podstawa w budowaniu zaufania w relacji z klientem. Bardzo dokładna wiedza na ten temat i dzielenie się nią to wizytówka i gwarancja jakości oferowanego produktu.

Wyróżniamy trzy główne sposoby obróbki owoców kawy pozwalające na uzyskanie szlachetnych ziaren Coffea Arabica, które proponujemy naszym klientom. Każdy z tych sposobów wpływa na smak i aromat kawy, którą delektujemy się po zaparzeniu:

Obróbka kawy na mokro (ang. wet-process)

Owoce kawowca myje się w basenach z wodą i poddaje procesowi fermentacji, dzięki czemu łatwiej i szybciej można wyłuskać z nich ziarna. Metoda ta jest droga i najczęściej stosowana do kawy specialty. Uzyskana w ten sposób kawa jest w smaku rześka, czysta i owocowa. Często charakteryzuje się przyjemną kwasowością podobną do kwasowości wysokiej klasy win białych.

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?
Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Obróbka kawy na sucho. Obróbka naturalna (ang. dry-process)

Historycznie najstarsza metoda, która polega na suszeniu owoców kawowca na matach lub stołach w pełnym słońcu właśnie po to by suchą skórkę i miąższ owoców łatwiej usunąć z ziarna. Uzyskana w ten sposób kawa jest w smaku słodka, gładka i zarazem pełna. Jej smak przypomina wykwintną czekoladę lub koniak.

Obróbka pulped-natural/honey process

Metoda pośrednia dwóch powyższych, w której pierwszy etap pozbycia się skórki owoców pochodzi z obróbki na mokro, a drugi z metody na sucho w celu usunięcia miąższu z ziarna kawy. Napar z ziaren kawy uzyskanej w ten sposób jest bardzo słodki, pełny z delikatną kwaskowatością. W smaku i aromacie przypomina często owocowy kompot lub napar z suszu owocowego.

W zależności od metody uzyskania surowych ziaren kawy i ich pochodzenia w różny sposób należy je wypalić. Mistrz tej ceremonii + roast master wie na jaki kolor ją uprażyć. Zbyt mocne (w czasie powyżej 15 minut w temperaturze powyżej 200 st. Celsjusza) wypalanie kawy spowoduje, że będzie ona bardzo goryczkowa w smaku. Zbyt krótkie wypalanie może doprowadzić do tego, że smak i aromat naparu będzie płytki, szorstki i nierozwinięty.

Każda kawa jest wyjątkowa i wymaga odpowiedniego sposobu obróbki i wypalania w piecu.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak czerwona herbata odchudza? Badania naukowe

Czerwona herbata znana jest od lat jako odchudzająca herbata. Czasem podważa się jej działanie, niestety[...]

Prawdziwa herbata po indyjsku zrobiona przez Hinduskę

Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija[...]

Herbata Bubble Tea, jak zrobić Bubble Tea przepis na Bubble Tea, herbata bąbelkowa

Jak zrobić w domu dobre i zdrowe Bubble Tea (QQ)? Przede wszystkim będzie nam potrzebna[...]

Jak zrobić herbatę z liści kawy?

Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie[...]

Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata

Prażona herbata z jęczmienia to bezkofeinowy napój zrobiony z ziaren jęczmienia. Herbata popularna jest w[...]

Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty

Przede wszystkim goździki są antyseptyczne, więc pomagają przy różnego rodzaju infekcjach. Ponadto mają działanie przeciwbólowe,[...]

Yerba mate con hierbas

Yerba Mate: Con hierbas. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Odnosi się do mieszanek yerba[...]

Schudłem 4,1 kg w miesiąc, ale jeszcze kawał drogi przede mną: nasz Czytelnik sprawdza Dietę Pu-Erhową

Udało mi się pozbyć nadmiarowych 4,1 kg w miesiąc. W dniu 30-tych urodzin uruchomiłem dietę[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.