Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie
Herbata Lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona, bardzo nietypowa.
Herbatę wędzoną parzymy oczywiście wrzątkiem bo to herbata czarna. Około 2-3 minut w zależności jak kto lubi.
Najpierw trzeba zacząć od: słowa souchong, bo słowo lapsang oznacza właśnie tę herbatę. Souchong to jest oznaczenie jakości herbaty oznacza to, że do wykonania tej herbaty zostały użyte listki czwarty i piąty na gałązce czyli listki już grube, mięsiste no i nie mające tylu olejków eterycznych, substancji aromatycznych tak, że uważane za gorsze.
Fermentacja odbywa się aż do końca czyli do całkowitego zczernienia liści stą taki bardzo intensywny czarny kolor suszu. Jest to pelna 100 % praktycznie fermentacja niższej jakości liści. To właśnie souchong, a słowo lapsang oznacza właśnie herbatę wędzoną. Do wędzenia używa się tutaj drewna sosnowego albo cedrowego. Ważne, aby było to drewno żywiczne, stąd charakterystyczny aromat. Bardzo typowa wędzonka, nie do pomylenia. Nawet jeśli ktoś nie jest znawcą herbaty to tą bez pudła zawsze się rozpozna. No aż się chce zapalić do tego cygaro.
Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś innego. Jest określana jako herbata prawdziwie męska. Skąd się to wzięło? Otóż wielkim miłośnikiem tej herbaty był Winston Churchil, który bardzo lubił palić cygara i trochę mu się ta herbata z tym kojarzyła. Powiedzmy coś między cygarem a whiskey. Tak opisywał tę herbatę i jako wielki miłośnik bardzo ją promował. W Chinach mają na ten temat trochę inne zdanie, tam uważa się, że jest to herbata na zachód. Sami Chińczycy nie cenią jej bardzo no i też nie uprawia się jej tam skąd ona się wywodzi oryginalnie.
Herbata pochodzi z gór Wuji i powstała przypadkiem jak to wiele wynalazków. W dynasti Quing przez te góry wędrowały wojska no i w czasie przemarszu wojsk raczej nie można było się niczym zajmować stąd opóźnił się proces suszenia herbaty no a że Chińczykom się spieszyło z tym to postanowili przyśpieszyć naturalny proces suszenia herbaty przez podgrzewanie na ogniu no i użyli do tego obficie rosnących tam sosen stąd no powstała herbata o takim typowym wędzonym smaku. No a okazało się, że jest dobra no i można wykonywać ją szybciej przygotowywać niż klasycznie herbatę stąd proces ten zyskał popularność.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Chińska ceremonia herbaciana Gongfu cha. Ściągawka
Teraz, gdy zaczynam zgłębiać wiedzę herbacianą, wszystko zaczyna nabierać coraz większego sensu. Dzisiaj chciałabym zaproponować[...]
lis
Herbata cold brew – ile może stać parzona na zimno?
Całkiem inną kwestią jest jak długo można pozostawić zaparzone cold brew po przygotowaniu. Należy je[...]
lip
Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty
Przede wszystkim goździki są antyseptyczne, więc pomagają przy różnego rodzaju infekcjach. Ponadto mają działanie przeciwbólowe,[...]
sty
Zielona herbata Lung Ching
Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najbardziej znanych herbat zielonych na[...]
lis
Herbata przed treningiem i po treningu
Wypicie herbaty przed treningiem pozwala zwiększyć spalanie tłuszczu. Przeprowadzono szereg badań na osobach podejmujących wysiłek[...]
lis
Prawdziwa herbata po indyjsku zrobiona przez Hinduskę
Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija[...]
lut
Japonia okiem herbacianego turysty (część 1)
Zaczynając zagłębiać się w herbaciany świat miałam jako taką wizję herbat japońskich oraz samej Japonii.[...]
lis
Parzenie herbaty w czajniczku
Tajemnicą sukcesu parzenia herbaty sypanej w czajniku jest odpowiedni dobór herbaty oraz czajnika. Czajnik nie[...]
sie