Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie
Herbata Lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona, bardzo nietypowa.
Herbatę wędzoną parzymy oczywiście wrzątkiem bo to herbata czarna. Około 2-3 minut w zależności jak kto lubi.
Najpierw trzeba zacząć od: słowa souchong, bo słowo lapsang oznacza właśnie tę herbatę. Souchong to jest oznaczenie jakości herbaty oznacza to, że do wykonania tej herbaty zostały użyte listki czwarty i piąty na gałązce czyli listki już grube, mięsiste no i nie mające tylu olejków eterycznych, substancji aromatycznych tak, że uważane za gorsze.
Fermentacja odbywa się aż do końca czyli do całkowitego zczernienia liści stą taki bardzo intensywny czarny kolor suszu. Jest to pelna 100 % praktycznie fermentacja niższej jakości liści. To właśnie souchong, a słowo lapsang oznacza właśnie herbatę wędzoną. Do wędzenia używa się tutaj drewna sosnowego albo cedrowego. Ważne, aby było to drewno żywiczne, stąd charakterystyczny aromat. Bardzo typowa wędzonka, nie do pomylenia. Nawet jeśli ktoś nie jest znawcą herbaty to tą bez pudła zawsze się rozpozna. No aż się chce zapalić do tego cygaro.
Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś innego. Jest określana jako herbata prawdziwie męska. Skąd się to wzięło? Otóż wielkim miłośnikiem tej herbaty był Winston Churchil, który bardzo lubił palić cygara i trochę mu się ta herbata z tym kojarzyła. Powiedzmy coś między cygarem a whiskey. Tak opisywał tę herbatę i jako wielki miłośnik bardzo ją promował. W Chinach mają na ten temat trochę inne zdanie, tam uważa się, że jest to herbata na zachód. Sami Chińczycy nie cenią jej bardzo no i też nie uprawia się jej tam skąd ona się wywodzi oryginalnie.
Herbata pochodzi z gór Wuji i powstała przypadkiem jak to wiele wynalazków. W dynasti Quing przez te góry wędrowały wojska no i w czasie przemarszu wojsk raczej nie można było się niczym zajmować stąd opóźnił się proces suszenia herbaty no a że Chińczykom się spieszyło z tym to postanowili przyśpieszyć naturalny proces suszenia herbaty przez podgrzewanie na ogniu no i użyli do tego obficie rosnących tam sosen stąd no powstała herbata o takim typowym wędzonym smaku. No a okazało się, że jest dobra no i można wykonywać ją szybciej przygotowywać niż klasycznie herbatę stąd proces ten zyskał popularność.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Historia herbaciarni w Chinach
Pierwsze na świecie herbaciarnie powstały w Chinach za czasów Południowej Dynastii Song, czyli w XII[...]
maj
Czy warto kupić Fellow Prismo do aeropressu, żeby robić espresso? Opinie
Miano najgorętszej nowinki A.D.2018, usprawniającej domowe eksperymenty z kawą, bez wątpienia przypadnie Fellow Prismo. Trafiła[...]
1 Comments
lut
4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno
Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]
maj
Herbata ze Szczytu Wzgórza. Chiya
Herbata ze Szczytu Wzgórza jest herbatą czarną (w nomenklaturze wschodniej czerwoną) pochodzącą z regionu Ilam,[...]
paź
Święto Herbaty 2013. Będziemy tam!
Będziemy na Święcie Herbaty w Cieszynie 6 lipca 2013 r. To już kolejny rok, kiedy[...]
cze
Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi
Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]
mar
Herbata, którą Rafał Przybylok zawsze ma w domu
Często spotykam się z pytaniem „jaka jest twoja ulubiona herbata?” Zwykłem na to pytanie odpowiadać,[...]
1 Comments
mar
Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate
Są wśród nas osoby, które nie lubią bądź nie mogą przyjmować kofeiny. Dzieje się tak[...]
sty