ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać przez cały dzień i jeśli odpowiednio dużo włożyliśmy go do naszego matero czy innego naczynia, nawet dwunaste parzenie daje wartościowy pobudzający napar.

Często pytacie, czy zalane wieczorem kilka razy Yerba Mate można odstawić i ponownie zalewać rano, żeby nie marnować suszu. Pojawiają się też wątpliwości czy godzinne odstępy w ciągu dnia nie zaszkodzą naszemu naparowi.

Jakie można robić odstępy między kolejnymi parzeniami Yerba mate?

Po pierwsze, trzeba pamiętać, że po pierwszym zalaniu, Yerba Mate nasiąka wodą i właściwie już nie można tego procesu odwrócić. Dlatego zalecamy, żeby proces picia Yerba Mate nie był przerywany na dłużej niż kilkanaście minut. Z naszego doświadczenia wynika, że nawet po wykonaniu jednego parzenia Yerba Mate i odstawieniu suszu na kilka godzin, kolejne nie są już tak smaczne jak w przypadku sukcesywnego bieżącego zalewania.

Tutaj warto wspomnieć, że w przypadku tradycyjnego parzenia Yerba Mate w kalebasie, odstawianie na noc wilgotnego naczynia, naraża je na gnicie, czyli niebezpieczeństwo uszkodzenia naszej ulubionej tykwy. Jeśli natomiast parzymy Yerba Mate w kubku lub dowolnym szklanym naczyniu, pozostaje zdrowy rozsądek jeśli chodzi o pozostawianie suszu na dłuższy czas.

My natomiast ostrzegamy, że pozostawiony wilgotny susz nie daje już tak smacznego naparu. Jeśli jednak Wam to nie przeszkadza albo macie swoje sposoby, piszcie w komentarzach!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kawa zbożowa – najlepsze zamienniki (substytuty) kawy

Kawa to w potocznym rozumieniu nie tylko espresso czy domowa „zalewana”, czyli ogólnie mówiąc napar[...]

Yerba mate i zielona herbata. Przepis na yerba mate z zieloną herbatą

Zielona herbata dodaje mate nieco świeższego posmaku oraz dodatkowej porcji kofeiny i przeciwutleniaczy. Można z[...]

Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie

Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego[...]

Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?

Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich[...]

1 Comments

Herbata Da Hong Pao: Herbata Oolong, Česká čajovna

Herbata Da Hong Pao oryginalnie pochodzi z gór Wuyi Shan, rośnie na przełęczą Dziewięciu Smoków.[...]

Gaiwan: jak parzyć herbatę w gaiwanie, porady

Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z[...]

Parametry parzenia herbat – jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą

Na co zwrócić uwagę parząc różne rodzaje herbaty? Jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą? Jak zapewne[...]

Ciepła herbata uspokaja, chociaż ma właściwości pobudzające: badania 2020

Naukowcy z City University London w najnowszych badaniach dowiedli, że ciepła herbata pomaga zredukować stres[...]

4 komentarzy do “Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?

  1. biesczad pisze:

    Jeszcze mam takie pytanka (:

    1. Sa jakies badania nt. wychodzenia z wedzonej yerby naparu WWA / PAH ? (np. przy jakiej temp. i czasie dzieje sie to najbardziej)
    2. Czy lepiej zostawic sam mokry susz do nastepnego dnia czy w wodzie (jesli nie moglismy juz wypic) ? Chodzi o naczynko ceramiczne.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.