ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać przez cały dzień i jeśli odpowiednio dużo włożyliśmy go do naszego matero czy innego naczynia, nawet dwunaste parzenie daje wartościowy pobudzający napar.

Często pytacie, czy zalane wieczorem kilka razy Yerba Mate można odstawić i ponownie zalewać rano, żeby nie marnować suszu. Pojawiają się też wątpliwości czy godzinne odstępy w ciągu dnia nie zaszkodzą naszemu naparowi.

Jakie można robić odstępy między kolejnymi parzeniami Yerba mate?

Po pierwsze, trzeba pamiętać, że po pierwszym zalaniu, Yerba Mate nasiąka wodą i właściwie już nie można tego procesu odwrócić. Dlatego zalecamy, żeby proces picia Yerba Mate nie był przerywany na dłużej niż kilkanaście minut. Z naszego doświadczenia wynika, że nawet po wykonaniu jednego parzenia Yerba Mate i odstawieniu suszu na kilka godzin, kolejne nie są już tak smaczne jak w przypadku sukcesywnego bieżącego zalewania.

Tutaj warto wspomnieć, że w przypadku tradycyjnego parzenia Yerba Mate w kalebasie, odstawianie na noc wilgotnego naczynia, naraża je na gnicie, czyli niebezpieczeństwo uszkodzenia naszej ulubionej tykwy. Jeśli natomiast parzymy Yerba Mate w kubku lub dowolnym szklanym naczyniu, pozostaje zdrowy rozsądek jeśli chodzi o pozostawianie suszu na dłuższy czas.

My natomiast ostrzegamy, że pozostawiony wilgotny susz nie daje już tak smacznego naparu. Jeśli jednak Wam to nie przeszkadza albo macie swoje sposoby, piszcie w komentarzach!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Prasowana koreańska herbata Ddok Cha

Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]

M: Mixed, oznaczenie jakości herbaty

M: Mixed jest to literowe oznaczenie jakości herbaty. Litera „M” lub słowo „Mixed” informuje, że[...]

Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie

Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]

1 Comments

Herbaciane rekordy Guinnessa. Rekordy Guinnessa związane z herbatą

Czym jest księga rekordów Guinnessa każdy zapewne wie. Nie każdy wie jednak, że początkowo nie[...]

Zielona herbata Silver Sprout

Herbata Silver Sprout to wyjątkowa herbata zielona pochodząca z Chin z prowincji Anhui. Prowincja ta[...]

Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate

Są wśród nas osoby, które nie lubią bądź nie mogą przyjmować kofeiny. Dzieje się tak[...]

W poszukiwaniu herbaty: Maroko

Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która[...]

Przegląd yerba mate: Playadito (ostrokrzew paragwajski), opinie

Smak i aromat yerba mate z kooperatywy Liebig dla wielu osób pozostawia sporo do życzenia.[...]

4 komentarzy do “Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?

  1. biesczad pisze:

    Jeszcze mam takie pytanka (:

    1. Sa jakies badania nt. wychodzenia z wedzonej yerby naparu WWA / PAH ? (np. przy jakiej temp. i czasie dzieje sie to najbardziej)
    2. Czy lepiej zostawic sam mokry susz do nastepnego dnia czy w wodzie (jesli nie moglismy juz wypic) ? Chodzi o naczynko ceramiczne.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.