ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w postaci pnącza i występuje w południowych Chinach w północnym Wietnamie, można też znaleźć ją w Japonii i Korei, ale o zbiorach stamtąd nie słyszałem.

Czym jest Jiao Gu Lan?

Nie jest herbatą. Dlaczego nazywa się je ziołem długowieczności? Według medycyny chińskiej, zapewnia nieśmiertelność. Jest szalenie zdrowie i ma wiele właściwości, które są korzystne dla naszego organizmu. Przede wszystkim zawiera masę przeciwutleniaczy, znacznie więcej niż herbata. Spowalnia dzięki temu starzenie i wszystko co za tym idzie. Poza tym dobrze działa na nasz układ krwionośny, przeciw miażdżycy, przeciw zawałowo, obniża ciśnienie krwi.

Jiao Gu Lan to herbatka dla sportowców, ponieważ poprawia wydolność płuc i wydolność sercowo-naczyniową. Co za tym idzie, większy wysiłek nie sprawia nam problemu, mamy lepszą kondycję i łatwiej się oddycha. Podobno poprawia się też objętość komór w sercu.

Jiao Gu Lan bez dodatków. NIE DO SPOŻYCIA
Jiao Gu Lan bez dodatków. NIE DO SPOŻYCIA

Poza tym, usprawnia gospodarkę hormonalną, działa antydepresyjnie, zapobiega cukrzycy i jest stosowana przy alergiach (minimalizuje dolegliwości).

Jiao Gu Lan występuje najczęściej w formie kulek, które troszkę przypominają herbatę artystyczną, ale nie mają z nią nic wspólnego (oprócz kształtu). Jest to po prostu skręcone zioło Jiao Gu Lan.

Parzenie Jiao Gu Lan

Zalewamy, podobnie jak zieloną herbatę, wodą o temperaturze 80° C. Natomiast parzyć można ją dużo dłużej, bo nawet do pól godziny, ale wtedy jest bardzo intensywne. Jiao Gu Lan w smaku jest słodkawe, warzywne, odświeżające i pozostawia mdłe uczucie na języku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Najstarsze herbaciane drzewo świata

Nie lada kłopot pojawia się, gdy chcemy precyzyjnie określić, które z drzew herbacianych jest najstarsze[...]

Ile łyżeczek herbaty parzyć, jaką ilością wody zaparzać herbatę?

Często zdarza się Wam parzyć herbatę, a efekty nie są zadowalające? Herbata jest słaba, wodnista[...]

1 Comments

Cold brew. Zimne parzenie Yerba mate French Press

Do przygotowania zimnego mate potrzebujemy 10g Yerba mate, 330ml zimnej wody, French Press. Opcjonalnie możemy[...]

Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy

Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, której smak i aromat został oceniony przez profesjonalnych kiperów[...]

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie

Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]

Zielona herbata początkowo wydawała się ohydna, ale nie zniechęciłem się: pisze nasz czytelnik

Osobom zniechęconym radzę się nie poddawać. Jedna źle zaparzona herbata nie powinna budować naszego zdania[...]

4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno

Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]

Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha

Cha Gao to najprawdopodobniej pierwsza herbata rozpuszczalna. By w paru słowach wyjaśnić czym jest Cha[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.