ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w postaci pnącza i występuje w południowych Chinach w północnym Wietnamie, można też znaleźć ją w Japonii i Korei, ale o zbiorach stamtąd nie słyszałem.

Czym jest Jiao Gu Lan?

Nie jest herbatą. Dlaczego nazywa się je ziołem długowieczności? Według medycyny chińskiej, zapewnia nieśmiertelność. Jest szalenie zdrowie i ma wiele właściwości, które są korzystne dla naszego organizmu. Przede wszystkim zawiera masę przeciwutleniaczy, znacznie więcej niż herbata. Spowalnia dzięki temu starzenie i wszystko co za tym idzie. Poza tym dobrze działa na nasz układ krwionośny, przeciw miażdżycy, przeciw zawałowo, obniża ciśnienie krwi.

Jiao Gu Lan to herbatka dla sportowców, ponieważ poprawia wydolność płuc i wydolność sercowo-naczyniową. Co za tym idzie, większy wysiłek nie sprawia nam problemu, mamy lepszą kondycję i łatwiej się oddycha. Podobno poprawia się też objętość komór w sercu.

Jiao Gu Lan bez dodatków. NIE DO SPOŻYCIA
Jiao Gu Lan bez dodatków. NIE DO SPOŻYCIA

Poza tym, usprawnia gospodarkę hormonalną, działa antydepresyjnie, zapobiega cukrzycy i jest stosowana przy alergiach (minimalizuje dolegliwości).

Jiao Gu Lan występuje najczęściej w formie kulek, które troszkę przypominają herbatę artystyczną, ale nie mają z nią nic wspólnego (oprócz kształtu). Jest to po prostu skręcone zioło Jiao Gu Lan.

Parzenie Jiao Gu Lan

Zalewamy, podobnie jak zieloną herbatę, wodą o temperaturze 80° C. Natomiast parzyć można ją dużo dłużej, bo nawet do pól godziny, ale wtedy jest bardzo intensywne. Jiao Gu Lan w smaku jest słodkawe, warzywne, odświeżające i pozostawia mdłe uczucie na języku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba Mate dla początkujących

W specjalnym wydaniu Czajnikowego znajdziecie dużo przydatnych informacji o Yerba Mate w szczególności dla początkujących.[...]

Herbata ziołowa na alergię: pokrzywa, parzenie

Obecnie doceniamy pokrzywę za inne, bardziej udokumentowane właściwości prozdrowotne w tym zdolność do ograniczania uciążliwych[...]

Yerba mate kurupi. Najlepsza yerba do terere?

Jest to klasyczna yerba mate produkowana w Paragwaju. Pochodzi z Misjones, a konkretnie z Santa[...]

3 nietypowe herbaty z dziwnych miejsc

Wiele regionów produkujących herbatę słynie z tej jednej, jedynej kojarzącej się z danym miejscem jak[...]

Zasady parzenia herbaty, 10 porad jak parzyć herbatę?

Herbatę można zaparzyć na wiele sposobów. Jest kilka zasad, którymi musicie się kierować ale cała[...]

4 Comments

Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2013

Krótka relacja ze Święta Herbaty w Cieszynie (Svátek čaje). Zobacz jak było!

Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh: część 5

Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh? Trzeba wiedzieć kilka rzeczy i zwracać uwagę na[...]

Pierwsza Filiżanka Herbaty w Polsce

Historia herbaty w Polsce związana jest ściśle z postacią Ludwiki Marii Gonzagi, królowej Polski. W[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.