ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czerwona herbata Pu-erh

Czerwona herbata to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane częściowej fermentacji. Proces fermentacji jest przerywany, a następnie namoczone liście herbaty są przykrywane materiałem i leżakują od 3 do nawet 60 lat. Naparu z czerwonej herbaty Pu-erh nie można pomylić z żadnym innym. Jest ciemny, a zapach bardzo ziemisty. Polskie oznaczenie koloru herbaty Pu-erh różni się od oryginalnego Chińskiego, gdzie kolor herbaty jest opisywany za pomocą otrzymywanego koloru naparu, a nie suchych liści. W Chinach Pu-erh jest czarną herbatą.

Herbata czerwona pu-erh beeng cha shu 100g
Herbata czerwona pu-erh beeng cha shu 100g

Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh

Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka czerwonej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia wynosi 96°C. Czas parzenia w zależności od jakości czerwonej herbaty wynosi od 1 do 4 minut. Jeżeli chcemy zwiększyć moc herbacianego naparu należy użyć więcej liści, a nie wydłużać czas parzenia.

Czerwoną herbatę Pu-erh możemy parzyć wielokrotnie (od dwóch do nawet sześciu razy). Należy wydłużać każde kolejne parzenie o następne 30-60 sekund.

Herbata czerwona pu-erh Jing Mai Ping Cha 200g
Herbata czerwona pu-erh Jing Mai Ping Cha 200g

Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh

Czerwona herbata jest znana jako „pogromca tłuszczu”, ponieważ zapobiega wchłanianiu tłuszczy do organizmu, cały tłuszcz jest wydalany. Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh:

  • jest bakteriobójcza,
  • wspomaga pracę wątroby,
  • obniża cholesterol,
  • uspokaja, jest polecana jako herbata na odpędzenie smutków (w tym na depresje),
  • wychładza organizm,
  • poprawia wygląd skóry i włosów,
  • obniża poziom cukru w krwi,
  • jest idealna kaca, łagodzi skutki zatrucia alkoholowego,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • zapobiega próchnicy,
  • pobudzą krążenie,
  • poprawia pamięć,
  • obniża ciśnienie,
  • pobudza trawienie.
Herbata czerwona pu-erh Black 2012 357g
Herbata czerwona pu-erh Black 2012 357g

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate endulzada

Yerba Mate: Endulzada. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Pojawia się przy yerba mate która[...]

Sir Edward Tea Black African test, opinie

W smaku w pierwszym uderzeniu otrzymujemy garbnikową moc, a po niej już tylko kwaśna metaliczność.[...]

Najlepsza herbata na przeziębienie, herbata Aragorna Władca Pierścieni

Czosnek, świeża mięta, miód i imbir: oto przepis na najlepszą herbatę na przeziębienie prosto ze[...]

Czystek. Herbata z Czystka. Jak oczyścić się Czystkiem?

Czystek jest najbogatszym źródłem polifenoli, należących do grupy substancji roślinnych wykazujących aktywność przeciw-utleniającą, które wspierają[...]

Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu?

Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została[...]

Prowincja Yunnan: historia herbaty w Chinach

Dziś w Yunnanie herbaty typu Pu-Erh stanowią niemal połowę produkcji. Druga połowa zajęta jest przez[...]

Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja: część 1

Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja.

Herbata wyprodukowana w Szkocji

W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z[...]

Jeden komentarz do: “Herbata czerwona pu-erh

  1. Austen pisze:

    Wiem, że ten artykuł ma już swoje lata, ale chyba nigdy nie jest za późno, żeby powiedzieć parę miłych słów, prawda? No więc… uwielbiam Wasz blog i kanał na yt! :D Poważnie. No bo jak go nie lubić, jeśli się też lubi słuchać o herbacie i pić herbatę. Pewnie nigdy nie będę wiedzieć o niej nawet w połowie tyle, co Wy, ale na szczęście zawsze pozostaje mi odwiedzanie Czajnika w Gliwicach – i próbowanie nowinek (do tego właściwie zaparzonych!) tam :) Muszę powiedzieć, że ostatnio po długiej przerwie przeprosiłam się z czerwoną herbatą… Jakoś w podobnym czasie odgrzebałam powyższy wpis i bardzo się z tego cieszę, bo zainspirował mnie do napisania własnego: home-sklep.pl/blog/jak-i-po-co-parzyc-czerwona-herbate Dzięki za inspirację i za to, że parzycie pyszną herbatę!
    PS Specjalnie po to, żeby naskrobać tych kilka słów, zalogowałam się na Waszej stronie, choć zwykle tego nie robię (nie przepadam ani za zakupami internetowymi, ani za uczestniczeniem w forach…). Doceńcie ten gest, proszę ;)

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.