ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbaciane tańce, czyli jak dziewczyna zmienia się w kobietę

Na początku ubiegłego wieku modne wśród wyższych sfer stało się urządzanie imprez przy herbacie. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że to wielkie przedsięwzięcie przypominało bardziej weselny bankiet niż typową popołudniową herbatkę.

Sporo informacji jak ma być przygotowana herbaciana impreza, znajdujemy w podręczniku do etykiety autorstwa Emily Post. Nie ulega wątpliwości, że wyższa klasa zarówno starego jak i nowego kontynentu, cechowała się doskonałymi manierami. Całe przyjęcie również musiało być zorganizowane i przeprowadzone z zachowaniem najlepszych zasad bon-tonu.

Herbata z tańcami jest imprezą towarzyską, która nie odbywa się zwykle w domu. Chyba, że jest dość duży.

Okoliczność taka służy zwykle przedstawieniu dorastającej córki. Zostaje ona wprowadzona do towarzystwa jako młoda dama. Musi się zaprezentować jak najlepiej, ponieważ odtąd brana będzie pod uwagę przy ewentualnym kojarzeniu par. Będzie również osobiście zapraszana na inne oficjalne wydarzenia i bale. Dotąd jako dorastająca panienka nie mogła liczyć, że ktoś ją gdzieś zaprosi, ponieważ traktowana była jak dziecko.

Nie dziwi więc fakt, że dla wielu młodych dziewcząt z wyższych sfer, herbata z tańcami to wielkie wydarzenie. Same zaproszenia na takie tańce nie pozostawiały wątpliwości, jaka jest okazja ich organizacji.

Jak wygląda sama impreza taneczno-herbaciana?

Przy organizacji herbaty z tańcami należy wynająć orkiestrę, a następnie ją… schować, czyli przygotować miejsce dla orkiestry tak zlokalizowane, żeby zupełnie nie rzucała się w oczy. Wśród wystroju powinny znajdować się girlandy i bukiety kwiatów. Ozdób musi być wystarczająco dużo, aby sala nie sprawiała wrażenia ubogiej.

Sam dobór sali musi być dostosowany do ilości zaproszonych osób. Zbyt duża sala i nieliczni goście sprawiają wrażenie, że coś poszło nie tak: że część gości nie dotarła. Zbyt ciasne miejsce natomiast sprawia, że nie sposób wygodnie tańczyć. Zasłony w oknach powinny być opuszczone, jeśli impreza odbywa się wieczorem. Sala musi także być w pełni oświetlona. Zadbać należy o służącego otwierającego drzwi podjeżdżających dorożek oraz kolejnego odźwiernego, który otwiera drzwi gościom nim zdążą zadzwonić.

W dobrym tonie jest także zatrudnienie spikera, który zapowiada na głos wchodzących gości z imienia i nazwiska oraz z tytułu. Nowo wprowadzaną do towarzystwa pannę zwykle asystowała jej matka. Obie trzymały się blisko wejścia, gdzie młoda dama była przedstawiana.

Gdy wszyscy już się zgromadzili, rozpoczynały się tańce, które zwykle poprzedzała wprowadzana do towarzystwa dziewczyna.

I tutaj właśnie tutaj pojawia się herbata.

Do picia serwowane mogą być jedynie: herbata, bulion i czekolada. Do jedzenia natomiast: chleb i ciastka. Niedopuszczalne są potrawy gorące, kanapki ani nawet ciasto krojone. Nie może także być alkoholu. W rogu sali znajdować się może stół z lemoniadą lub sokami dla spragnionych po tańcu. Etykieta zaleca, żeby czekolada znajdowała się już w filiżankach ozdobiona na wierzchu bitą śmietaną. Taka powinna być roznoszona wśród gości na tacy przez służbę. Herbata natomiast również powinna być nalewana do filiżanek przez służących, ale goście sami częstują się do niej cukrem, mlekiem i cytryną. Impreza ma charakter stojący, ale należy w pobliżu stołu przygotować kilka krzeseł, żeby goście mogli w razie potrzeby przysiąść na chwilę.

Jak widać jest to dość specyficzne połączenie balu z popołudniową herbatką. Atmosfera jest zarazem oficjalna i swobodna. Są tańce i muzyka, ale nie ma wykwintnych potraw i alkoholi. Wszystko po to by młoda dama mogła się pokazać i zadebiutować towarzysko zanim zaproszona zostanie na prawdziwy bal.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Filiżanka herbaty ma tyle przeciwutleniaczy co 5 lampek wina lub 9 dużych jabłek

Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które - jak potwierdzają naukowcy - przyczyniają się do dobrego[...]

Przepis na Yeti. Yerba mate na mleku. Yerba prażona z mlekiem.

Yeti, bo tak nazwaliśmy napój na bazie Yerba mate prażonej miodowo-karmelowej i mleka, od lat[...]

1 Comments

Jak podawać herbatę w cukierni i kawiarni? Ceramika do lokalu gastronomicznego

Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób[...]

Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie, opinie

Herbata Java Sunda Purwa produkowana jest w okolicach Bandung. Jej susz skojarzył mi się z[...]

1 Comments

Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]

1 Comments

Kalebasa: Yerba Mate

Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]

Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski), opinie

Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym[...]

Herbata w prowincji Zhejiang

Prowincja Zhejiang znajduje się na wschodnim wybrzeżu Chin nad Morzem Wschodniochińskim. Jest to jedna z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.