ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Gaiwan

Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)

Ta czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty.  W Polsce dopiero nieśmiało zdobywa popularność, jest to uwarunkowane naszymi przyzwyczajeniami dotyczącymi parzenia herbaty. Parzymy w kubkach z zaparzaczem albo w dużych dzbankach. Pora to zmienić.

Skąd pochodzi gaiwan?

Dla nikogo nowością nie będzie jak napiszę, że pochodzi on z Chin. Jako codziennie naczynie do parzenia używają go mieszkańcy prowincji Fuijan oraz częściowo prowincji Gunadong (północno-zachodnia część). W zasadzie jest to jednocześnie naczynie do picia jak i do parzenia herbaty. Nas jednak interesuje przede wszystkim, jako naczynie do parzenia herbaty. Co zatem powinniśmy o nim wiedzieć?

Z jakich tworzyw wykonane są gaiwany?

Może być wykonane z różnych tworzyw: szkła, porcelany, glinki. Najczęściej korzysta się z porcelanowych ze względu na ich uniwersalność i przystępną cenę. Szklanych używa się do parzenia szlachetnych zielonych oraz żółtych herbat. Natomiast glinka jest najrzadziej użytkowana i raczej nadaje się do tylko jednego gatunku herbaty (wyjątkiem jest glazurowana w środku, wtedy nie przechodzi aromatem).

Jak się w nim parzy?

Wbrew pozorom łatwo i przyjemnie: po pierwsze nie zalewamy naczynia po brzegi, po drugie chwytamy go i przytrzymując przykrywkę przelewamy napar z gaiwana do czarki.

Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi
Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi
Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi
Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi

Jeśli chodzi o pojemność naczynia, to mieści się ona w przedziale 100-200ml, gdzie najczęściej jest to 100ml i taka jest najlepsza do parzenia herbaty.

Parzenie Gong fu cha

Gaiwan jest używany przy technice parzenia zwanej gong fu cha, polegającej na użyciu dużej ilości (około 5 gramów) suszu oraz małej ilości wody. Tak zaparzone liście herbaty, dadzą bardzo esencjonalny i aromatyczny napar. W ten sposób najczęściej parzy się herbaty oolong. Herbaty zielone i żółte zazwyczaj dozuje się w ilości około 3 gramów.

Symbol nieba, człowieka i ziemi

Na początku tekstu wspomniałam, że symbolizuje on niebo 天 [przykrywka]  , człowieka 人 [czarka] oraz ziemię 土 [spodek]. Ma to oczywiście duży związek z chińską filozofią Tao, gdzie istnieje dążenie do harmonii człowieka z naturą. Herbata idealnie się w tą filozofie wpasowuje. Korzystanie z gaiwana podczas parzenia herbaty doskonale symbolizuje relacje człowieka z naturą. Warto tu też wspomnieć, że niebo dla chińczyków to jedno z najważniejszych pojęć filozoficznych.

Jak więc widzimy, parzenie herbaty w gaiwanie, to doskonały sposób na uzyskanie bardzo dobrej czarki herbaty. Chciałabym, żeby był on w Polsce bardziej popularny. W końcu każdy z nas ma prawo cieszyć się dobrym i aromatycznym naparem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady

Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie[...]

Herbata po fryzyjsku ze słodką śmietaną i cukrem kandyzowanym

Przygotowanie herbaty po fryzyjsku jest stosunkowo łatwe. Wystarczy przygotować mocny napar herbaty, biały cukier kandyzowany[...]

Dlaczego warto pić herbatę? 13 powodów

Na początku upewnij się, że pijesz herbatę, czyli napar z liści herbaty Camellia sinensis. Jesteś[...]

Konkurs Blog Roku 2013

Czajnikowy.pl bierze udział w konkursie na Blog Roku 2013. Jeśli podoba Wam się to co[...]

Słownik Yerba Mate. Co oznaczają napisy na opakowaniach Yerba Mate

 Słownik Yerba Mate. Co oznaczają napisy na opakowaniach Yerba Mate Co oznaczają słowa na[...]

Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty

Przede wszystkim goździki są antyseptyczne, więc pomagają przy różnego rodzaju infekcjach. Ponadto mają działanie przeciwbólowe,[...]

OFF Grades, oznaczenie jakości herbaty

OFF Grades to oznaczenie literowe jakości herbaty mówiące o tym, że dana herbata nie jest[...]

Herbata ziołowa na alergię: melisa, parzenie

Melisa to zioło, które znamy głównie dzięki jego właściwościom relaksacyjnym i ułatwiającym zasypianie. Wręcz przysłowiowo[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.