ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Gaiwan

Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)

Ta czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty.  W Polsce dopiero nieśmiało zdobywa popularność, jest to uwarunkowane naszymi przyzwyczajeniami dotyczącymi parzenia herbaty. Parzymy w kubkach z zaparzaczem albo w dużych dzbankach. Pora to zmienić.

Skąd pochodzi gaiwan?

Dla nikogo nowością nie będzie jak napiszę, że pochodzi on z Chin. Jako codziennie naczynie do parzenia używają go mieszkańcy prowincji Fuijan oraz częściowo prowincji Gunadong (północno-zachodnia część). W zasadzie jest to jednocześnie naczynie do picia jak i do parzenia herbaty. Nas jednak interesuje przede wszystkim, jako naczynie do parzenia herbaty. Co zatem powinniśmy o nim wiedzieć?

Z jakich tworzyw wykonane są gaiwany?

Może być wykonane z różnych tworzyw: szkła, porcelany, glinki. Najczęściej korzysta się z porcelanowych ze względu na ich uniwersalność i przystępną cenę. Szklanych używa się do parzenia szlachetnych zielonych oraz żółtych herbat. Natomiast glinka jest najrzadziej użytkowana i raczej nadaje się do tylko jednego gatunku herbaty (wyjątkiem jest glazurowana w środku, wtedy nie przechodzi aromatem).

Jak się w nim parzy?

Wbrew pozorom łatwo i przyjemnie: po pierwsze nie zalewamy naczynia po brzegi, po drugie chwytamy go i przytrzymując przykrywkę przelewamy napar z gaiwana do czarki.

Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi
Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi
Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi
Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi

Jeśli chodzi o pojemność naczynia, to mieści się ona w przedziale 100-200ml, gdzie najczęściej jest to 100ml i taka jest najlepsza do parzenia herbaty.

Parzenie Gong fu cha

Gaiwan jest używany przy technice parzenia zwanej gong fu cha, polegającej na użyciu dużej ilości (około 5 gramów) suszu oraz małej ilości wody. Tak zaparzone liście herbaty, dadzą bardzo esencjonalny i aromatyczny napar. W ten sposób najczęściej parzy się herbaty oolong. Herbaty zielone i żółte zazwyczaj dozuje się w ilości około 3 gramów.

Symbol nieba, człowieka i ziemi

Na początku tekstu wspomniałam, że symbolizuje on niebo 天 [przykrywka]  , człowieka 人 [czarka] oraz ziemię 土 [spodek]. Ma to oczywiście duży związek z chińską filozofią Tao, gdzie istnieje dążenie do harmonii człowieka z naturą. Herbata idealnie się w tą filozofie wpasowuje. Korzystanie z gaiwana podczas parzenia herbaty doskonale symbolizuje relacje człowieka z naturą. Warto tu też wspomnieć, że niebo dla chińczyków to jedno z najważniejszych pojęć filozoficznych.

Jak więc widzimy, parzenie herbaty w gaiwanie, to doskonały sposób na uzyskanie bardzo dobrej czarki herbaty. Chciałabym, żeby był on w Polsce bardziej popularny. W końcu każdy z nas ma prawo cieszyć się dobrym i aromatycznym naparem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie

Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]

Jak przechowywać liście herbaty pomiędzy kolejnymi parzeniami?

Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. - Czy można zostawić[...]

Herbata z hibiskusa, hibiskus

Herbata z hibiskusa, hibiskus parzenie. Parzenie: 1 łyżka hibiskusa na 150 ml wody, woda o[...]

2 Comments

Jak usunąć pleśń z tykwy? Czyszczenie tykwy

Poniższe instrukcje warto zastosować do wszelkich organicznych naczyń, zwłaszcza tykw, w których rozwinęła się pleśń.[...]

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości

Spór o kwasowość to wynik tego, że juz dawno zapomnieliśmy, że to co pijemy, to[...]

Czerwona herbata pu-erh mini toucha

Kiedy robi się chłodniej po upalnych dniach, miło jest usiąść z czymś ciepłym w kubku.[...]

Herbata japan style, herbata w japońskim stylu: czy warto kupić?

Na internetowych aukcjach roi się od herbaty zielonej w bardzo niskiej cenie: herbata zielona Gyokuro,[...]

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kwaśność a kwasowość kawy

Kiedy zapytasz przypadkowo wybraną osobę jaką lubi kawę, w większości przypadków odpowie: NIE KWAŚNĄ! Równolegle[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.