ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czy można mieszać bombillą podczas picia Yerba Mate?

Wiele źródeł podaje, że zdecydowanie nie wolno mieszać bombillą, kiedy pijemy Yerba Mate. Tym samym bardzo wiele osób powtarza to jak mantrę: nie można mieszać! Wypadałoby zastanowić się z czego wynika taki zakaz i czy zawsze jest uzasadniony.

O co chodzi z tym mieszaniem czy niemieszaniem w Yerba Mate? Podczas mieszania bombillą w naparze z Yerba Mate, liście Yerby rozwarstwiają się w naczyniu i część z nich przemieszcza się do góry, a część opada na dno i powstaje luka środku naparu. Nasza bombilla wsadzona do matero, kalebazy czy innego naczynia ma sitko na samym dole i to właśnie tam zasysamy napar, dlatego po mieszaniu Yerba Mate łatwiej zatyka bombillę i po prostu trudno zasysa się napar przez naszą rurkę.

Dlatego mieszanie Yerba Mate ogólnie jest niezalecane: w szczególności jeżeli robimy to z nudów i mieszamy bez większego sensu. Jeżeli mamy jakiś pomysł bardziej lub mniej uzasadniony, na przykład dopiero zalaliśmy liście Yerba Mate i chcemy nieco przyspieszyć parzenie, bo gdzieś się spieszymy, można (tak: można) zamieszać bombillą. Nie ma w tym nic niegrzecznego i gorszącego, szczególnie w Polsce.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata na ból brzucha, Yerba powoduje zgagę, sitko zmienia smak. Yerba czy herba #5

W piątym wydaniu Yerba czy herbata odpowiadamy m.in. na pytania Czy czerwoną herbate pu-erh trzeba[...]

Kawa Peaberry – co musisz wiedzieć

Peaberry, PB, ziarno perłowe czy caracol - wszystkie te nazwy odnoszą się do specyficznej, okrągłej[...]

Rodzaje białej herbaty, skąd pochodzi i jak jest produkowana biała herbata (1/2)

Herbata biała jest uważana za jedną z najdroższych herbat. Nie istnieje najdroższy rodzaj herbaty, a[...]

Herbata w Turcji. Turecka herbata

Produkcję herbaty rozpoczęto w 1888 roku, lecz z niewielkim sukcesem. Dopiero pod koniec lat trzydziestych[...]

Herbata z szafranem z Kuwejtu

Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do[...]

Produkcja herbaty. Proces produkcji herbaty a kolory herbaty

Herbata, herbatka a może napar? Wszystko, co parzymy, a nie jest kawą, nazywamy herbatą. I[...]

Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha, porównanie z ekspresówkami koreańskimi

Sejak (Se-jak) to nie nazwa herbaty, a grupy herbat, która mówi nam, że herbatę zebrano[...]

Jak łączyć herbatę z jedzeniem? Foodpairing, czyli jak dobrać herbaty do potraw

Może się wydawać, że łączenie ze sobą pasujących produktów to nic nowego. Właściwie cała idea[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.