ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Dzisiaj kilka słów o herbacie Keemun, która jako jedyna czarna herbata pojawia się na listach “Dziesięciu wielkich herbat Chin”. Cenią ją sobie nie tylko sami Chińczycy, ale mieszkańcy pozostałych części naszej Ziemi. Jest zaliczana do najlepszych czarnych herbat na świecie.

Skąd wzięła się herbata czarna Keemun?

Czarna herbata Keemun pochodzi z prowincji Anhui w Chinach. Jej historia, w porównaniu z historią pozostałych herbat, jest stosunkowo krótka, bo jako datę rozpoczęcia jej produkcji podaje się rok 1875. A jak doszło do powstania herbaty Keemun? Otóż pan Yu Quianchen (Yu Ganchen), urzędnik państwowy pasjonował się herbatą. Tak się nieszczęśliwie lub szczęśliwie złożyło, że stracił pracę. Swój nowo zyskany czas wolny postanowił więc “zainwestować” w herbatę. Po przeprowadzce do Fujian, pracując jako dekarz na swe utrzymanie, zgłębiał tajniki produkcji herbat. Gdy swoją wiedzę postanowił przełożyć na praktykę, napotkał pewien dość niewygodny problem: w owym czasie niemal wszystkie miejsca nadające się do uprawy herbaty w tej części Chin były już wykorzystywane. W toku poszukiwań dotarł więc w okolice Quimen (Keemun) i tam postanowił zaryzykować. Miejsce okazało się idealne, a sama herbata szybko zyskała uznanie na tyle duże, że region w którym produkowano jedynie herbatę zieloną zaczął wdrażać się w produkcję czarnej herbaty.

Czarna herbata Keemun: Kolor naparu herbaty Keemun
Czarna herbata Keemun: Kolor naparu herbaty Keemun

Dlaczego Keemun smakuje tak dobrze?

Liście krzewów herbacianych odmiany rosnącej w Keemun charakteryzują się podobno specyficznymi właściwościami, które nadają samej herbacie wyjątkowy smak. Aromat herbaty określa się jako owocowy, z nutką czekolady, ananasa, suszonej śliwki oraz kwiatów. Jednak sama nuta kwiatowa jest delikatniejsza w porównaniu z herbatami z Darjeeling. Smak ma łagodny, lekko słodkawy, nie jest herbatą mocną. Napar określa się jako jedwabisty. A samą Keemun jako herbatę elegancką. Zauważyć można różnicę w smaku między herbatami dobrej a gorszej jakości. Według jednego ze źródeł (Viconyteas.com) produkcja oryginalnej herbaty Keemun nie ma szans na pokrycie zapotrzebowania, dlatego najczęściej spotkać można “nieoryginalne” herbaty. Warto więc wiedzieć, że herbatę tą ocenia się w nieco innej skali niż pozostałe, a stopniem najwyższej jakości jest hao ya A.

Jak przygotować herbatę Keemun?

Doszukałam się informacji, że ta herbata smakuje lepiej jeśli nie przestrzega się zaleceń parzenia- nieco mniej liści w stosunku do wody i nieco dłuższe parzenie niż zalecane. Zawsze warto spróbować, by wyrobić sobie własną opinię. Jeśli jednak chcemy przygotować sobie herbatę zgodnie z prawidłami, zaleca się parzenie łyżeczki liści na filiżankę, wodą gorącą (po wrzeniu, temperatura ok 95 stopni) w czasie 2-3 minut. Można też przygotować ją metodą Gong fu (w skrócie jest to wielokrotne parzenie większej ilości liści w czajniczku).

Po zaparzeniu, herbata ma ładny czerwony kolor. Anglicy piją Keemun z mlekiem i cukrem, Chińczycy zaś tak jak zieloną, czyli bez niczego. Osobiście wolę sam napar, bez żadnych dodatków. Herbatę tą, można spotkać w następujących odmianach:

  • Keemun Gongfu (Congou)- która zawiera cienkie niepołamane liście.
  • Keemun Mao Feng- herbata zawierająca delikatnie skręcone pączki listków. Niektórzy celowo parzą ją nawet do 7 minut, by uzyskać ciekawszy smak.
  • Keemun Xin Ya- zawierająca wczesne pączki, o nieco mniej gorzkim smaku.
  • Keemun Hao Ya- herbata o najlepszej jakości.
  • Hubei Keemun- herbata pochodząca z Hubei a nie jak oryginalna Keemun z Anhui. Posiada podobne właściwości jak oryginalna Keemun.

Poza tym, tę popularna herbatę można znaleźć w wielu mieszankach. Chyba najbardziej znane są English Breakfast (angielska herbata śniadaniowa) czy Prince of Wales.

Czarna herbata Keemun: Keemun w stylu angielskim z mlekiem i cukrem
Czarna herbata Keemun: Keemun w stylu angielskim z mlekiem i cukrem

Właściwości herbaty Keemun

No cóż, jako herbata czarna, Keemun w zależności od długości parzenia może działać pobudzająco. Może też wspomóc nas w walce ze zmęczeniem oraz dobrze podziałać na nasz mózg. Wpływa pozytywnie na nasze krążenie oraz układ pokarmowy. Oczywiście pozwala też zrelaksować się nad filiżanką pełną smacznego napoju.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate: zagrożenia i działanie negatywne, badania

Mimo, że mate zawiera wiele przeciwutleniaczy i sama wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i antymutagenne często kojarzona[...]

Herbata zielona Lu An Gua Pian

Pierwsze wzmianki o tej herbacie pochodzą ze słynnej Księgi Herbaty autorstwa Lu Yu. Pochodzi ona[...]

Czy herbata z mlekiem jest zdrowa? Jaką herbatę najlepiej pić z mlekiem?

Herbata pod względem zdrowotnym jest szczególnie ceniona za dużą zawartość katechin, czyli najmocniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów),[...]

Herbata miętowa – jak zrobić, ile można pić?

Najczęściej mówi się o tym, że miętowy napar poprawia apetyt, jest żółciopędny, poprawia trawienie, rozkurcza[...]

Słodycz w kawie. Jak słodka potrafi być kawa?

Bez wątpienia w trzeciofalowym podejściu do kawy języczkiem uwagi jest kwasowość, która w wielu przypadkach[...]

Jak czyścić fajkę wodną, shishę. Poradnik

Konsekwencje długiego nie mycia fajki są dość nieprzyjemne: elementy podobno nierdzewne potrafią zardzewieć i/lub się[...]

Herbata nad Morzem Karaibskim. Co pije się w San Escobar?

W Meksyku oraz okolicznych krajach, czyli także w mitycznym San Escobar popularne są raczej napoje[...]

Herbata z melisy poprawia zdolność koncentracji. Melisa dobra na opryszczkę

Melisa uważana przez Greków za leczniczą już 2000 lat temu. W średniowieczu używano jej, żeby[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.