Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Dzisiaj kilka słów o herbacie Keemun, która jako jedyna czarna herbata pojawia się na listach “Dziesięciu wielkich herbat Chin”. Cenią ją sobie nie tylko sami Chińczycy, ale mieszkańcy pozostałych części naszej Ziemi. Jest zaliczana do najlepszych czarnych herbat na świecie.
Skąd wzięła się herbata czarna Keemun?
Czarna herbata Keemun pochodzi z prowincji Anhui w Chinach. Jej historia, w porównaniu z historią pozostałych herbat, jest stosunkowo krótka, bo jako datę rozpoczęcia jej produkcji podaje się rok 1875. A jak doszło do powstania herbaty Keemun? Otóż pan Yu Quianchen (Yu Ganchen), urzędnik państwowy pasjonował się herbatą. Tak się nieszczęśliwie lub szczęśliwie złożyło, że stracił pracę. Swój nowo zyskany czas wolny postanowił więc “zainwestować” w herbatę. Po przeprowadzce do Fujian, pracując jako dekarz na swe utrzymanie, zgłębiał tajniki produkcji herbat. Gdy swoją wiedzę postanowił przełożyć na praktykę, napotkał pewien dość niewygodny problem: w owym czasie niemal wszystkie miejsca nadające się do uprawy herbaty w tej części Chin były już wykorzystywane. W toku poszukiwań dotarł więc w okolice Quimen (Keemun) i tam postanowił zaryzykować. Miejsce okazało się idealne, a sama herbata szybko zyskała uznanie na tyle duże, że region w którym produkowano jedynie herbatę zieloną zaczął wdrażać się w produkcję czarnej herbaty.
Dlaczego Keemun smakuje tak dobrze?
Liście krzewów herbacianych odmiany rosnącej w Keemun charakteryzują się podobno specyficznymi właściwościami, które nadają samej herbacie wyjątkowy smak. Aromat herbaty określa się jako owocowy, z nutką czekolady, ananasa, suszonej śliwki oraz kwiatów. Jednak sama nuta kwiatowa jest delikatniejsza w porównaniu z herbatami z Darjeeling. Smak ma łagodny, lekko słodkawy, nie jest herbatą mocną. Napar określa się jako jedwabisty. A samą Keemun jako herbatę elegancką. Zauważyć można różnicę w smaku między herbatami dobrej a gorszej jakości. Według jednego ze źródeł (Viconyteas.com) produkcja oryginalnej herbaty Keemun nie ma szans na pokrycie zapotrzebowania, dlatego najczęściej spotkać można “nieoryginalne” herbaty. Warto więc wiedzieć, że herbatę tą ocenia się w nieco innej skali niż pozostałe, a stopniem najwyższej jakości jest hao ya A.
Jak przygotować herbatę Keemun?
Doszukałam się informacji, że ta herbata smakuje lepiej jeśli nie przestrzega się zaleceń parzenia- nieco mniej liści w stosunku do wody i nieco dłuższe parzenie niż zalecane. Zawsze warto spróbować, by wyrobić sobie własną opinię. Jeśli jednak chcemy przygotować sobie herbatę zgodnie z prawidłami, zaleca się parzenie łyżeczki liści na filiżankę, wodą gorącą (po wrzeniu, temperatura ok 95 stopni) w czasie 2-3 minut. Można też przygotować ją metodą Gong fu (w skrócie jest to wielokrotne parzenie większej ilości liści w czajniczku).
Po zaparzeniu, herbata ma ładny czerwony kolor. Anglicy piją Keemun z mlekiem i cukrem, Chińczycy zaś tak jak zieloną, czyli bez niczego. Osobiście wolę sam napar, bez żadnych dodatków. Herbatę tą, można spotkać w następujących odmianach:
- Keemun Gongfu (Congou)- która zawiera cienkie niepołamane liście.
- Keemun Mao Feng- herbata zawierająca delikatnie skręcone pączki listków. Niektórzy celowo parzą ją nawet do 7 minut, by uzyskać ciekawszy smak.
- Keemun Xin Ya- zawierająca wczesne pączki, o nieco mniej gorzkim smaku.
- Keemun Hao Ya- herbata o najlepszej jakości.
- Hubei Keemun- herbata pochodząca z Hubei a nie jak oryginalna Keemun z Anhui. Posiada podobne właściwości jak oryginalna Keemun.
Poza tym, tę popularna herbatę można znaleźć w wielu mieszankach. Chyba najbardziej znane są English Breakfast (angielska herbata śniadaniowa) czy Prince of Wales.
Właściwości herbaty Keemun
No cóż, jako herbata czarna, Keemun w zależności od długości parzenia może działać pobudzająco. Może też wspomóc nas w walce ze zmęczeniem oraz dobrze podziałać na nasz mózg. Wpływa pozytywnie na nasze krążenie oraz układ pokarmowy. Oczywiście pozwala też zrelaksować się nad filiżanką pełną smacznego napoju.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Czarna
Czarna herbata pochodzi z rośliny camelia sinensis i w zależności od gatunku i regionu uprawy[...]
kwi
Czym różni się herbata English Breakfast od Irish Breakfast i English Afternoon?
Herbata czarna English Breakfast (angielska śniadaniowa) daje mocny napar o pełnym body. Pierwotnie w jej[...]
sie
Espresso z rooibosa? Przepis na herbatę rooibos z mlekiem
Jak smakuje espresso z rooibosa? Samo espresso na świeżo zmielonym rooibosie niewiele różni się w[...]
lip
Zielona herbata na noc. Czy można pić przed snem?
Obawy przed piciem herbaty wieczorem są w pełni zrozumiałe. Przeprowadzono badania pod tym kątem i[...]
lip
Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroku, lecz także w[...]
sty
Zwiastun: Czajnikowy Kocha Gotować
Już wkrótce na kanale Kocham Gotować, który prowadzi Piotr Ogiński, znajdziecie odcinek: Jak zrobić owocowe[...]
sie
Przepis na miętową mrożoną herbatę
Jak zrobić pyszną miętową mrożoną herbatę na bazie zielonej herbaty Gunpowder? Przepis jest bardzo prosty.
kwi
Bai He Xian Zi: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się
Bai He Xian Zi pochodzi z północnej części prowincji Fujian i jest ręcznie zwijaną białą[...]
gru