Assam, region w Indiach
Assam leży u stóp Himalajów stan w północno-wschodnich Indiach. Region Assam słynie z uprawy herbaty odmiany camelia assamica. Próby uprawy herbaty na tym obszarze rozpoczęły się w 1836 roku i oparte były początkowo na szczepach herbaty przywiezionych z Chin. Ostatecznie jednak uznano, że camelia assamica najlepiej nadaje się do upraw w tym klimacie. Przemysł herbaciany rozwijał się na tym obszarze by wreszcie w 1870 roku po wdrożeniu nowych technologii herbata assamska stała się konkurencyjna dla herbat chińskich. W obawie o wzrost ingerencji rządu w uprawy herbaciane i spadek jakości życia robotników plantacji zawiązano w 1888 r. Indian Tea Association – zrzeszenie plantatorów herbaty mające na celu obronę interesów producentów.
Obecnie herbata jest tu uprawiana na około 500 plantacjach w większości zlokalizowanych w dolinie Brahmaputry. Uprawa w tym regionie należy do trudnych ale owocuje jedną z najbardziej cenionych i najlepszych herbat na świecie. Dzięki odpowiednim, tropikalnym warunkom klimatycznym herbata Assam słynie z mocnego, wyraźnego naparu.
Najbardziej znane gatunki herbaty z Assam to Assam Hatiali FF (droga słonia), Assam SF Malty, Assam SF Mokalbari, Assam Mangalam, Assam Dagapur.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czy czas parzenia herbaty ma znaczenie
Czas parzenia herbaty ma znaczenie. Nawet, gdy wyciągniemy maksymalną ilość rozpuszczalnych składników z liści herbacianych[...]
lip
Herbata zielona oolong Haicha, parzenie, opinie
Herbata, która zaciekawiła mnie swoją nazwą. Bo to w końcu oolong, czy herbata zielona? Taka[...]
maj
Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha
Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]
sty
Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie[...]
paź
Anhui, prowincja w Chinach
Anhui to prowincja we wschodnich Chinach w dorzeczu Jangcy i Huang He. Ważne miejsce uprawy[...]
Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami
Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]
mar
Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?
Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku[...]
maj
Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty
Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]
wrz